Amazon Echo

Amazon öppnar upp sin rösttjänst

Nu kan utomstående företag skapa produkter med samma röstassistent som i Amazon Echo.

Publicerad Uppdaterad

Alexa Voice Service (AVS) är namnet på röstassistenten i Amazon Echo, en högtalare och mikrofon som lyssnar efter frågor och kommandon. När du tänkte gå på picnic och det börjar åska kan du fråga och få svar på hur morgondagens väder blir, du kan även be Alexa att sätta på en svensk sommarlåt som “jag ser det regnar”. Allt förutsätter att det du vill använda är uppkopplat mot nätet.

Nu släpper Amazon förhandsversionen av AVS till både proffs och hobbyutvecklare. För de som vill prova kostar det ingenting att ladda ner förhandsversionen och integrera den i sina enheter. Än så länge stödjer tjänsten endast det engelska språket och för det ska fungera krävs att enheten med stödet har minst en mikrofon, högtalare och internetuppkoppling.

När du använder enheten som har AVS installerat kan du få information om lösningar på matteproblem eller fakta om kända personer, datum och platser. Du kan spela upp och köpa musik via Amazon Music. Tjänsten stödjer också att strömma musik genom företagets Music Prime.

Du kan också lägga till saker i shoppinglistan och få trafikinformation för den dagliga pendelrutten. Alexa kan även läsa upp början från artiklar på Wikipedia och sen skapa en länk som går att öppna via tjänstens mobilapp. De som är flitiga användare av IF by IFTTT kan också skapa speciella röstkommandon för att aktivera kommandon i appen. Utvecklare kan även skapa nya funktioner för AVS genom Alexa Skills Kit.

Använder du AVS behöver du ett konto på Amazon så det ser ut som att Amazon öppnar upp tjänsten för att sprida sitt varumärke. Amazon Echo släpptes först i november förra året men har inte släppts i Sverige. Öppnandet av tjänsten gör att utvecklare kan skapa produkter för andra länder och därmed skapa nya kunder åt företaget.

Källa