Stat, myndigheter och statsägda företag

Amerikansk media:"Kina inför Iphone-förbud" – Kinesiska staten förnekar

Kinesisk Apple Store

Strax innan Apples lansering av Iphone 15-serien inför kinesiska staten enligt uppgifter ett förbud för statsanställda att använda Iphone i tjänsten. Förbudet sägs även utökas till anställda i alla statliga myndigheter och företag.

Publicerad Uppdaterad

För Apple är Kina en mycket viktig marknad, inte bara för att de har en stor del av sin produktion där utan även för att ungefär en femtedel av Apples intäkter kommer från Kina. Bolaget har en stark ställning bland de dyrare telefonmodellerna på den kinesiska marknaden, en marknad där Huawei nyss släppt sin Mate 60 Pro.

En tid efter de amerikanska mediernas publicering har kinesiska staten dementerat uppgifterna om förbud som först kom från Wall Street Journal och Bloomberg. 

Huaweis nu lanserade Mate 60 Pro och systemchippet Kirin 9000S innebär ett tekniskt genombrott för HUawei och tillika kinesiska bolaget SMIC som tros stå för tillverkningen. Spänningarna mellan USA och Kina har ökat den senaste tiden när USA försöker begränsa Kinas tillgång till avancerad chippteknik och Kina å sin sida dels gör sig allt mer oberoende av den samtidigt som de begränsar amerikanska bolags tillgång till den kinesiska marknaden.