Annons

USA:s handelsförbud

Amerikanska företag förbjuds att handla med Huawei - igen

Efter de senaste vändningarna i USA:s handelskrig med Kina tar president Donald Trump tillbaka löftet att amerikanska företag ska få handla med Huawei.

Publicerad Uppdaterad

Vi förstår att det är svårt att hänga med i svängarna, så vi börjar med en sammanfattning. I maj placerade USA:s regering Huawei på den "särskilda" lista över utländska företag som amerikanska företag behöver specialtillstånd för att handla med. De skäl som framfördes växlade mellan att Huaweis utrustning misstänks användas för spionage och att företaget brutit mot USA:s sanktioner mot Iran, men det har hela tiden framstått som att åtgärden även var ett sätt att sätta press på Kina i det pågående handelskriget mellan USA och Kina.

Embargot med Huawei gjorde att företaget inte fick handla med bland andra Google, Qualcomm och Arm, vilket skulle det göra det omöjligt för Huawei att göra android-mobiler. Många amerikanska företag var olyckliga över åtgärden och lobbade för en lättnad, vilket resulterade i först tre månaders respit, sedan beskedet att det trots allt skulle finnas en möjlighet att handla med Huawei.

Företag på USA:s "särskilda lista" kräver som sagt specialtillstånd att göra affärer med, och det innebär normalt ett förbud, men i detta fall meddelade man att man faktiskt skulle kunna bevilja tillstånd åt företag som sökte det. På så sätt kunde man hålla Huawei kvar på listan och kanske hindra skadlig nätverksutrustning att installeras samtidigt som företag som Google och Qualcomm som arbetar med konsumentprodukter som inte anses utgöra en säkerhetsrisk på samma sätt inte skulle skadas av embargot. Enligt Bloomberg har ett 50-tal amerikanska företag ansökt om licens att få handla med Huawei.

Tillbaka på ruta ett

Men nu har handelskriget mellan Huawei och Kina tagit ytterligare en ny vändning. Kina hotar med att sluta köpa amerikanska jordbruksprodukter, och i vad man anser vara ett svar på detta meddelade USA:s president Donald Trump återigen att amerikanska företag inte får handla med Huawei.

- Vi kommer inte att göra affärer med Huawei. Det betyder inte att vi inte kommer att komma överens om någonting om och när vi har ett handelsavtal, men vi kommer inte att göra affärer med Huawei, sade presidenten på en presskonferens.

Enligt Bloomberg har amerikanska regeringen nu beslutat att skrota licenssystemet, även om de företag som sökt fortfarande får veta att licensansökan är "under behandling". För Huaweis del är man nu tillbaka i samma position som man befann sig i maj, med ovillkorligt förbud att använda teknologi från amerikanska företag, inklusive processorkärnor och Googles tjänster. Framtiden för systemuppdateringen EMUI 10 och den kommande Mate 30 är därför mer osäker än någonsin.

Källa