https://www.mobil.se/nyheter/amerikanska-kallor-huawei-kan-fa-ytterligare-sex-manaders-begransad-respit
567858
Nyheter
USA:s handelsembargo mot Huawei

Amerikanska källor: Huawei kan få ytterligare sex månaders begränsad respit

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/huawei_mate_30_pro_-_7.jpg?itok=MPlnp_KU', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/huawei_mate_30_pro_-_7.jpg?itok=eKa7UZJA', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/huawei_mate_30_pro_-_7.jpg', w: 2000, h: 1500, title: ' ' },]
Enligt källor med insyn kan Huaweis uppskov från handelsembargot förlängas ytterligare.

Vi förstår att det är svårt att hänga med i alla vändor så vi tar det från början:

I maj i år förklarade USA:s handelsdepartement Huawei för en potentiell säkerhetsrisk och därför skulle det krävas särskilda tillstånd för amerikanska företag att få handla med Huawei, vilket i praktiken ansågs vara ett förbud. Huawei fick därmed varken använda operativsystemet Android eller modem från Qualcomm i sina kommande produkter.

Förbudet var omgivet av vissa om och men. Befintliga produkter, såsom telefonerna P30 och P30 Pro fick fortsätta att använda Android, men det var oklart om google fick leverera säkerhetsuppdateringar till dem. Den amerikanska regeringen har signallerat att man faktiskt kan tänka sig att utfärda handelslicenser till amerikanska företag som vill handla med Huawei, men inget av de över 200 företag som har ansökt om det har ännu fått något svar.

Dessutom gav den amerikanska regeringen ett uppskov till Huawei innan embargot trädde i kraft fullt ut. Detta uppskov har successivt förlängts och löper för närvarande ut på måndag den 18 november. Uppskovet gäller bara viss typ av handel med Huawei. Främst är det av hänsyn till vissa amerikanska teleoperatörer som är beroende av Huawei-utrustning för att kunna ge täckning i glesbygd. Men uppskovet har även gett rätten till programuppdateringar av befintliga produkter och det är förmodligen tack vare det Huawei kunnat leverera Android 10 till Huawei P30-serien.

Att byta ut telekomutrusning gör man inte i en handvändning, och nu rapporterar därför sajten Politico, som citerar källor med insyn, att detta uppskov kan komma att förlängas i ytterligare sex månader. Rent praktiskt skulle det för ägare av Huawei-mobiler innebära att de kan fortsätta att få säkerhetsuppdateringar till operativsystemet under den perioden utan något juridiskt krångel. Android 11 hinner dock knappast släppas under den perioden, och uppskovet innebär fortfarande inte att nya mobiler som Mate 30 Pro som inte släppts utanför Kina får tillgång till den officiella versionen av Android.

Källa