https://www.mobil.se/nyheter/analytiker-nokia-s-ljer-mer-n-sony-google-och-oneplus
564798
Nyheter
Lyckad comeback

Analytiker: Nokia säljer mer än Sony, Google och Oneplus

Nokias smartphones, tillverkade av HMD Global tog under det fjärde kvartalet förra året en global marknadsandel för smartphones på en procent enligt analysfirman Counterpoint Research.

Enligt siffrorna från Counterpoint Research är Nokia via HMD Global nummer 3 på smartphones i Storbritannien under det sista kvartalet 2017, de är inom topp fem i Ryssland, Vietnam och många länder i mellanöstern. Företaget är också nummer ett på enklare featurephones, som alltså inte är smartphones, globalt med femton procents marknadsandel och etta även på många lokala marknader. Neil Shah på analysfirman beskriver Nokias smartphones idag som en riktig framgångssaga och en comeback med få motsvarigheter.

Globalt visar analysfirmans rapport för det sista kvartalet 2017 att det såldes fler Nokia-smartphones än det såldes smartphones av alla följande märken:

HTC
Sony
Google
Alcatel
Lenovo
OnePlus
Gionee
Meizu
Coolpad
Asus

Nokia har sedan de lanserade smartphones igen under HMD Globals ledning satsat mest på billigare modeller och det gör att de haft större genomslag globalt än man kanske kan ana genom att titta enbart på den svenska marknaden. Counterpoint Research ser framöver stora möjligheter för Nokias smartphones bland annat på den stora Indiska marknaden och tror att en framgång där snabbt kan höja Nokia till ett av de fem främsta smartphonemärkena globalt.