Annons

Spårning direkt i Android

Android kan få inbyggd tracker-spårning

Operativsystemet kan komma att upptäcka spårningsbrickor.

Publicerad Uppdaterad

I takt med att spårningsbrickor som Tile och Apples Airtags blir allt populärare, ökar också oron för att spårningsbrickor används för att exempelvis förfölja ovetande människor. Allt fler tillverkare av spårningsbrickor introducerar funktioner för att upptäcka okända spårningsbrickor i närheten och göra omgivningen uppmärksamma på dem.

Nu verkar Google komma att ta detta ett steg längre och bygga in den typen av varning för okända spårare direkt i operativsystemet. Det är nyfikna programmerare som har ”plockat isär” en av operativsystemets senaste testversioner och upptäckt referenser till bland annat ”Unfamiliar Tag Detected Notification” i anslutning till Bluetooth Low Energy (BLE). Det finns även referenser till enheter som Tile tag, ATag (förmodas vara Apple Airtag) samt en okänd enhet som kallas Finder tag. Eventuellt kan den sistnämnda vara första ledtråden till en kommande ”Pixel Tracker” från Google själva.

Google har själva inte sagt något om funktionaliteten så det är fortfarande okänt hur långt utvecklingen har kommit, vilka enheter som kommer att omfattas och om det kommer att handla om aktiv sökning eller om den måste startas av användaren.