Färsk rapport från Nokia visar

Android mest utsatt för skadlig kod av alla operativsystem

Den som kör Android löper störst risk att dra på sig skadlig kod i någon form. Det visar färska siffror som Nokia tagit fram i sin rapport Threat Intelligence Report. Hela 68,5 procent av alla skadliga infektioner sker på Android.

Publicerad Uppdaterad

Android är sedan i april i år störst av alla operativsystem i världen. Det är förstås en av de fullt logiska förklaringarna till att extra många former av skadlig kod härjar på plattformen. Men det är också förhållandevis enkelt att installera appar från osäkra källor på Android. Den saken bidrar i allra högsta grad till att Android i dagsläget står för inte mindre än 68,5 procent av alla infektioner med skadlig kod, hävdar Nokia i sin rapport Threat Intelligence Report. Näst mest utbredda operativsystem på planeten är Windows, som mycket riktigt också kommer tvåa på listan. Dock med den avsevärt lägre procentuella andelen 27,96 procent. 

Inte mycket kvar

Resterande plattformar får dela på de återstående 3,54 procenten av alla infektioner. Dit räknas bland annat Linux, Mac OS och IOS. Google kom nyligen själva med en rapport som visade att phishing var den i särklass vanligaste metoden när det handlade om att ta kontroll över Google-konton. Samma typ av skadliga länkar eller appar i tveksamma appbutiker i regi av tredje part lär sannolikt spela in i fallet med Android också. Det är förstås säkerhetsmedvetenhet som är nyckeln till att inte drabbas. Håller man sig till Googles Playbutik och antar en skeptisk hållning till alla länkar man får skickade till sig, så är man kanske inte 100 procent säker, men däremot avsevärt säkrare. 

Källa