Commodore PET

Androidtelefon från 70-talet

En ny telefon har lanserats under Commodore-märket och kommer med särskilt optimerade emulatorer.

Publicerad Uppdaterad

Commodore är känt för både sina datorer och spelkonsoler. För den som spelade tv-spel under åttiotalet lär både hårdvaran med företagets namn och Amiga bära en nostalgisk klang. Företagets hårdvara håller en viss kultstatus inom spelindustrin, något som till viss del lär kunna tillägnas att de gick bankrutt 1994. Fans av deras produkter lär därför hoppa upp och ner av nostalgisk eufori när de hör att en telefon med Android har lanserats. 

Rapporten kommer från Wired som skriver om det nya företagets härkomst och ambitioner. Företaget som lanserat produkten ligger i Storbritannien heter Commodore Business Machines Limited, vilket anspelar på det bankrutta originalets ursprungliga namn Commodore Business Machines. Företaget leds av två italienska entreprenörer som nu påstår sig ha rättigheterna för varumärket i 38 länder.

Commodore PET ser ut som en vanlig telefon och rent hårdvarumässigt finns det lite att bli överraskad över. Den har en aluminiumram och en 5,5 tums skärm på 1080 pixel gjord i Gorilla Glass 3. Baksidan pryds som sig bör av ett c och ett likhetstecken.

Inuti sittet ett chipset från Mediatek med åttakärnig 64-bitarsprocessor på 1,7 GHz och en ARM Mali T760 GPU. Batteriet ligger på 3000 mAh och en 13-megapixel sensor från Sony utgör kameran med en bländaröppning på f/2.0, något sämre än Galaxy S6 på f/1.9. Video kan filmas i full-hd. Den främre delen har en 8-megapixel kamera med vidvinkellins och båda kamerorna kan ta bilder genom en dedikerad kameraknapp på telefonens högra sida. För anslutning finns stöd för 4G dual-sim.

Commodore PET 2001 släpptes 1977 och blev en toppsäljare.

Mest nostalgivärde ligger dock i de två förinstallerade emulatorer av märkets tidigare släppta datorer som optimerats för telefonen. En gäller för det ursprungliga företagets omåttligt populära Commodore 64 och kallas Vice C64 vars Androidversion annars går under namnet AnVICEx64. Den andra emulatorn är för Amiga, går under namnet Uae4All2 och finns också redan till Android.

Telefonen kommer att släppas i två utgåvor. Den ena med 16 GB utrymme och två gigabyte ram, den andra med 32 GB och tre gigabyte ram. Telefonen ska först släppas i Italien, Frankrike, Tyskland och Polen. Planen är dock att släppa den i fler länder både inom Europa och Amerika inom en nära framtid. Vi kommer att uppdatera artikeln när vi får veta mer om ett möjligt släpp i Sverige.