IOS 11 en del av förklaringen

Antalet appar minskar i App Store men ökar i Googles Playbutik

Antalet appar i Apples appbutik för IOS – App Store – har för första gången minskat. En del av förklaringen stavas IOS 11, en annan är sannolikt Apples allt mer strikta regler. Samtidigt fortsätter antalet appar i Googles Playbutik att växa med rasande fart.

Publicerad Uppdaterad

2016 fanns 2,2 miljoner appar i Apples App Store. 2017 sjönk siffran till 2,1 miljoner appar. Samtidigt har Googles Playbutik under samma tid gått från en bit under 3 miljoner appar till att ligga på en bit över 3,5 miljoner appar. Den största anledningen till tappet i Apples appbutik handlar dock om att IOS 11 släpptes under 2017, varpå alla appar som saknar 64-bitarsstöd rensades ut. Men det är inte hela förklaringen.

Färre nya appar

Det skapades nämligen dessutom färre nya appar för IOS än för Android under 2017. Bara 755 000 nya appar tillkom i App Store under 2017 jämfört med de 1,5 miljoner som dök upp hos Google Play. Apple har infört ett mer strikt regelverk kring appar, vilket kan vara en av förklaringarna. Men att Android blivit allt mer dominerande som plattform på många stora marknader är förstås en annan faktor som påverkat saken. Siffrorna kommer från Appfigures. 

Källa