1
1
https://www.mobil.se/nyheter/anvandare-lamnar-twitter-efter-musks-kop
572933
Nyheter
falskt
Från Twitter till Mastodon

Användare lämnar Twitter efter Musks köp

Elon Musks köp av Twitter har lett till en utvandring bland annat till det sociala nätverket Mastodon.

Att Elon Musks inblandning har gjort det sociala nätverket Twitter mer turbulent än vanligt har bland annat lett till att användare har börjat söka sig till andra plattformar.

Nu rapporterar publikationen The Guardian att allt fler säker sig till det decentraliserade Twitter-alternativet Mastodon. Redan när det i april blev känt att Musk var intresserad av att köpa Twitter fick Mastodon 40000 nya användare, och samma dag som Musk tog över Twitter skapades det 70000 nya konton på Mastodon.

En av de stora tekniska skillnaderna mellan Twitter och Mastodon som lanserades 2017 är att den sistnämnda har en öppet och decentraliserad uppbyggnad med tusentals servrar som i sig är fristående men som kan kommunicera med varandra. Det innebär bland annat att inget företag eller person kan kontrollera hela Mastodon-nätverket. Den decentraliserade uppbyggnaden gör att det inte finns några konkreta siffror för hur många som använder olika versioner av Mastodon, men det lär vara en bit kvar till de siffror som Twitter rapporterar med 450 miljoner aktiva användare varje dag.

Källa