Missvisande siffror

Appar för IOS ser större ut än vad de är efter IOS 12-uppdatering

Många IOS-användare som uppdaterat till nya IOS 12 har reagerat med förvåning över storleken på vissa appar i App Store på sistone. Men siffrorna är missvisande och beror på ett nytt sätt att visa hur mycket utrymme apparna tar i anspråk.

Publicerad Uppdaterad

Våra mobil-appar blir större och tyngre för varje år som går, och det är idag inte ovanligt alls med appar som väger in på flera hundra MB. Saken har lett till en del debatt, inte minst då nedladdningar av allt för stora datamängder enbart är möjligt över wifi, men också till följd av det utrymme som apparna tar i anspråk på våra enheter. Och efter IOS 12 har nog många satt kaffet i vrångstrupen när man sneglat på storleken på filerna. Apparna ser nämligen ut att över en natt ha blivit våldsamt mycket större. Men faktum är att siffrorna är missvisande. 

Räknar in alla enheter

Ett intressant exempel är Facebook-appen, som ser ut att väga in på hela 519 MB, medan den i själva verket tar sisådär 315 MB i anspråk. Ja, den exakta siffran beror faktiskt på vilken typ av IOS-enhet man har. Och det är just där skon klämmer. Tidigare redogjorde Apple för filstorleken med utgångspunkt från den enhet man har, medan man nu börjat räkna in samtliga resurser för alla typer av IOS-enheter i filstorleken som anges i App Store. Det är oklart huruvida det är en bugg, eller om Apple bara valt att göra på det här viset ändå. Men saken är rapporterad till Apple, och nu återstår det att se om man plockar tillbaka den gamla varianten. 

Källa