https://www.mobil.se/nyheter/appen-tiptapp-riskerar-att-stoppas-i-stockholm
566006
Nyheter
Bryter mot lagen

Appen Tiptapp riskerar att stoppas i Stockholm

(UPPDATERAD) Appen Tiptapp – som hjälper användarna att frakta bort hushållsavfall – riskerar att förbjudas i Stockholm. Detta då det inte är tillåtet att låta någon annan privatperson ta hand om ens avfall. Och möjligen kan det leda till att appen stängs ned. Det finns dock fortfarande en strimma hopp för appen.

Så lätt skulle det uppenbarligen inte gå. Den som avskyr att åka till återvinningscentralen får antingen försöka komma över den avskyn, alternativt vända sig till kommunen. Så ser nämligen bestämmelserna ut, vilket nu innebär att appen Tiptapp ligger i riskzonen för att stängas ned. Appen låter nämligen privatpersoner få hjälp med att frakta bort både grovavfall och trädgårdsavfall. Appen har gjort succé och bolaget bakom den plockade in inte mindre än tio miljoner i riskkapital så sent som i april. Men Tiptapp kommer inte att stoppas omedelbart, då förvaltningschefen på Miljöförvaltningen i Stockholm anser att det finns anledning att se över lagstiftningen. 

Hård kritik

Ett beslut har förvisso tagits av Miljöförvaltningen, men å andra sidan skulle ett överklagande till Länsstyrelsen och kanske vidare till Mark- och miljödomstolen innebära att en nedstängning inte skulle bli verklighet förrän om flera år. Miljöförvaltningens beslut har också mött mycket hård kritik, och förvaltningen medger att den rådande lagstiftningen inte är särskilt bra anpassad till den nya typ av tjänster som dykt upp. ”Vi inser att det här är en bra tjänst, men den är tyvärr inte laglig”, konstaterar förvaltningscehfen Gunnar Söderholm i en intervju med Breakit. 

Appen Tipptapp innehåller utöver bortförsling av grovsopor även möjligheten att transportera föremål från punkt a till punkt b och en bortskänkes-funktion, och dessa påverkas inte av Miljöförvaltningens beslut. Tiptapp har överklagat beslutet, och Stockholms Stad har inte givit något verkställighetsförordnande, vilket innebär att tjänsten kan fortsätta som vanligt åtminstone tills dom faller i domstol.

Relaterade artiklar