https://www.mobil.se/nyheter/apple-g-r-rej-l-vinst-p-iphone-x
564276
Nyheter
Billigare att tillverka än väntat

Apple gör rejäl vinst på Iphone X

det har spekulerats i att priset på Iphone X är styrt av höga tillverkningskostnader, men nu hävdar en analytiker att så inte är fallet.

11 500 kronor är galet mycket för en mobiltelefon, och då talar vi om den BILLIGA varianten av Iphone X. Med allt tal om begränsade leveranser och produktionsproblem hade det varit lätt att dra slutsatsen att det höga priset hänger ihop med hög produktionskostnad, men det stämmer bara till viss del, visar en isärplockning gjord av Tech Insights.

Enligt deras analys kostar Iphone X 357,50 dollar att tillverka, eller drygt 3000 kronor. Det är visserligen en bra bit mer än vad de flesta Iphones hittills kostat att tillverka, de brukar ligga på 200 - 250 dollar, men Apples säljmarginal prispåslag på telefonen är 64% enligt denna uppskattning, att jämföra med 59 procent för Iphone 8. Ett annat sätt att uttrycka det är att Iphone X kostar 25 procent mer att tillverka än Iphone 8, men säljs för 43 procent mer.

Den dyraste delen av Iphone X sägs vara den Samsungtillverkade skärmen som kostar 65,50, men även stålramen i telefonen, som kostar 36 dollar, är dyrare än aluminiumramen i Iphone 8 som kostar 21,50 dollar. Utanför materialkostnaden ligger förstås kostnaden för utveckling, marknadsföring och administration, men den uppskattas till cirka 10-15 procent av telefonens slutpris.

Källa