1
1
https://www.mobil.se/nyheter/apple-gar-ner-pa-3nm
571971
Nyheter
falskt
Färre nanometrar för Apple

Apple avancerar: Kretstillverkning i 3nm redan i år

Kretstillverkaren TSMC bekräftar att Apple kommer att använda 3nm-teknik.

Den taiwanesiska kretstillverkaren TSMC har i ett möte med investerare bekräftat att man under hösten kommer att ställa om tillverkning i sina fabriker att omfatta kretstillverkning på 3nm. Samtidigt passade man på att bekräfta att man kommer att börja tillverka 3nm-kretsar för kommande produkter för Apple före årsskiftet.

Detta betyder att Apples kommande Iphone 14-modeller inte kommer att hinna ta del av den nya tekniken utan att dessa kommer att ligga kvar på den befintliga 5nm-tekniken. Istället kan de första enheterna som baserar sig på 3nm komma att bli nya Ipad-modeller som kan komma att lanseras under första halvåret 2023. Det skulle i så fall följa mönstret med 2020 års Ipad Air som blev den första att använda Apples A14-krets med 5nm-teknik. Senare under 2023 lär de flesta av Apples produkter, inklusive Iphone 15-modeller komma att utnyttja 3nm.

Apples TSMC-tillverkare 3nm-kretsar förväntas minska strömförbrukningen med 25-30 procent samtidigt om prestandan förväntas öka med 10-15 procent jämfört med den befintliga 5nm-tekniken.

TSMC nästa steg till 2nm förväntas bli under 2025.