Annons

Fler betalningsalternativ i nederländska App Store

Apple godkänner fler betalningsalternativ – nu i fler länder

Apple i Nederländerna inför fler betalningsmetoder i begränsad omfattning.

Publicerad Uppdaterad

För en tid sedan stod det klart att Apple böjer sig för sydkoreansk lagstiftning och inför möjligheten för utvecklare att använda andra betalningsmetoder än Apples egna. Nu är även Nederländerna på väg åt samma håll, om än i mer begränsad omfattning – de enda som omfattas är utvecklare av dejtingappar.

Det är nederländska Authority for Consumers and Markets (ACM) som har arbetat med ärendet sedan 2019, och i slutet av december beslutade landets motsvarighet till Konkurrensverket att Apple det skulle vara otillbörligt utnyttjande av sin marknadsdominerande ställning om andra betalningsmetoder inte görs tillgängliga, något som nu har trätt i kraft.

Apple håller inte med om att de skulle ha en marknadsdominerande ställning och att man har för avsikt att överklaga. Man tillägger också att "Apple har inte en dominerande ställning på marknaden för mjukvarudistribution i Nederländerna, och har investerat enorma resurser för att hjälpa utvecklare av dejtingappar att nå kunder och frodas på App Store."

För att följa ACM:s beslut introducerar Apple två valfria nya alternativ som enbart är tillämpliga för dejtingappar som ger användarna ytterligare betalningshanteringsalternativ. För att kunna implementera tredjepartsbetalningsalternativ måste utvecklare använda resurser som Apple tillhandahåller och det kommer fortvarande att utgå provision till Apple. 

Apple påpekar också för utvecklare att andra betalningsmetoder innebär ytterligare ansvar och potentiellt nya risker, och att det enklaste alternativet är att fortsätta att använda Apples betallösningar.