Affär värd 1 miljard dollar

Apple har köpt Intels verksamhet för modemchipp

I en jätteaffär värd motsvarande cirka 10 miljarder kronor köper Apple majoriteten av Intels modemchipp.

Publicerad Uppdaterad

Det har ryktats ett tag om att affären var på gång, men nu har Apple bekräftat att man för en miljard dollar har kommit överens med Intel om att köpa bolagets modemverksamhet inklusive immateriella rättigheter, utrustning och ungefär 2200 anställda som nu blir en del av Apple.

Egna modem på lång sikt

Affären är ett sätt för Apple att på längre sikt göra sina egna 5G-modem medan Intel som en del i affären behåller rätten att utveckla modem för andra enheter än smartphones, där datorer, uppkopplade IOT-prylar och självkörande bilar nämns specifikt. 

Nu satsar alltså Apple på egna chip och man gör det efter att Intel som ju haft Apple som kund, tidigare i år skrotat sina planer på att utveckla 5G-modem för smartphones. Intel låg redan då långt efter de främsta konkurrenterna.

Samtidigt som detta hände, i mitten av april, nådde Apple en överenskommelse med Qualcomm efter en lång tids juridiska tvister. Apple och Qualcomm har sedan dess ett globalt patentlicensavtal och ett 6-8-årigt avtal om att Qualcomm ska leverera chipp till Apple. Apple har alltså gott om tid för att utveckla den verksamhet man just köpt till något som på allvar kan konkurrera med andra leverantörer.  

Källa