Uppgifter från leverantörer

”Apple har två års försprång på 3D-sensorområdet”

Android-tillverkare som vill förse sin hårdvara med 3D-sensorteknologi i stil med Apples Truedepth-teknologi får finna sig i att vänta i ett par år. Det uppger nu flera av de leverantörer som tillverkar komponenter för just 3D-sensorlösningar. Apple ska nämligen ha lagt beslag på nästan alla komponenter som i dagsläget kan produceras.

Publicerad Uppdaterad

Det kan dröja till 2019 innan Android-tillverkarna ens kan börja ta igen Apples försprång på 3D-sensorområdet, det vill säga den teknologi som utgör kärnan i Apples Truedepth-system och i förlängningen systemet för ansiktsigenkänning, Face ID. Det uppger nyhetsbyrån Reuters, som talat med de leverantörer som förser Apple med komponenter till Iphone X. Apple ska helt enkelt ha lagt besag på flera av de komponenter som krävs för dylika lösningar under lång tid framöver, något som också beror på att det finns en del flaskhalsar i produktionen (bristen på komponenter i samband med Iphone X-lanseringen kanske känns bekant). 

En konkurrent kan vara på gång i år

Samtidigt uppger analysfirman Gartner att man tror att runt 40 procent av alla smartphones som levereras 2021 kommer att vara rustade med någon form av 3D-sensorteknologi, något som förstås innebär att efterfrågan på komponenter kommer att öka drastiskt med tiden. Det är framför allt så kallade VCSEL-moduler (Vertical Cavity Surface Emitting Lasers) – det vill säga komponenter som sitter i den så kallade dot-projektorn på Iphone X – som är svåra att få fram i tillräckligt stor omfattning. Enligt en av leverantörerna som Reuters talat med så kommer en Android-tillverkare att kunna lansera en telefon med 3D-sensorer i stil med Iphone X redan under slutet av året, men det handlar då om små volymer. Vilken tillverkare det handlar om vill man inte avslöja. 

Källa