Vill du verkligen se detta?

Apple introducerar funktioner för barnsäkerhet

Funktionen att genomsöka och identifiera allt bildmaterial har dock väckt oro.

Publicerad Uppdaterad

Apple meddelar att de introducerar nya funktioner i Ios 15, Ipad OS OS 15 och Mac OS Monterey för att skydda barn på internet.

En av dessa funktioner har väckt en del oro för användarens integritet, närmare bestämt den som kallas Communication Safety. Om en förälder aktiverar funktionen på ett barnkonto kommer Apple att undersöka alla bilder i Icloud och som skickas och tas emot via Messages. Om funktionen upptäcker vad den tror är nakenhet kommer bilden att göras extremt suddig och barnet får en varning om att innehållet kan vara olämpligt. Barnet kan fortfarande välja att titta på bilden, och om barnet är under 13 kan föräldern välja att få en avisering när barnet tittar på sådana bilder. För barn mellan 13 och 17 finns inte den aviseringsfunktionen. 

Användarnas oro består i att man ger Apple tillåtelse att detaljstudera alla bilder, men enligt Apple handlar det enbart om att hitta sexuellt och på liknande vis olämpligt material. Apple säger sig dessutom inte få tillgång till informationen om det som genomsöks då bildanalysen och all information som den får fram utförs och lagras lokalt på enheten utan att kommunicera något med Apple. De poängterar dessutom att det är en valfri funktion som aktivt måste aktiveras av föräldrar, och att funktionen inte kan aktiveras för vuxenkonton.

Säkerhetsfunktionen kommer först att introduceras i USA men ska sedan släppas i fler regioner.

Källa