Obekräftade uppgifter

”Apple jobbar på universella appar för både IOS och Mac OS”

Enligt färska men ännu obekräftade uppgifter så jobbar Apple på att ta fram en standard för universella appar, som ska kunna fungera både på IOS och på datorer som kör Mac OS. Om uppgifterna stämmer så kommer konceptet att vara redo att rullas ut någon gång under hösten 2018.

Publicerad Uppdaterad

Universella Apple-appar skulle onekligen innebära den största Apple-nyheten på mjukvarusidan sedan IOS lanserades. Men samtidigt är det inte någon jätteskräll om uppgifterna stämmer, eftersom det har blivit något av en trend inom industrin att utveckla universella appar som kan användas över hårdvarugränserna. Se bara på Windows Universal Apps eller Googles Android-stöd för Chromebook-datorer. Och med tanke på att den mobila hårdvaran börjar matcha presetandan hos datorer, så är tanken inte särskilt ologisk. Dessutom skulle konceptet kunna få fart på appbutiken för Mac, som inte blivit någon större succé för Apple. 

Anpassas efter plattformen

Det handlar alltså om att utvecklare ska kunna skapa en enda app som fungerar på Iphone, Ipad och på Apples datorer. Appen anpassar sig efter den plattform den används på. På en mobil enhet nyttjas pekskärmsgränssnittet, medan appen kan användas på samma sätt fast med mus och tangentbord på en dator. Enligt de obekräftade uppgifterna – som kommer från källor till affärspublikationen Bloomberg – så ska projektet gå under det interna namnet ”Marzipan” hos Apple. Konceptet ska vara redo för lansering någon gång under nästa höst, och sannolikt kommer vi i så fall att få veta mer när det är dags för 2018 års upplaga av utvecklarkonferensen WWDC i vår. 

Källa