Ut med det gamla

Apple kan radera tusentals appar

Foto: teamtreehouse.com.

För att inte ligga kvar i gamla hjulspår för länge kan det snart bli storrensning i App Store.

Publicerad Uppdaterad

Känner du att din Iphone eller Ipad gärna kan få uppdateras till Ios 11 när den versionen av systemet släpps senare i år? Tänk efter före i så fall och börja tjata på dina favoritutvecklare. 
Ett varningsmeddelande som hittats i en beta av Ios 10 skvallrar nämligen om att det kan bli dags för storstädning i App Store, då Ios 11 slutar ha stöd för 32 bitarsappar helt och hållet.

Hård linje
Redan idag kräver Apple att alla nya appar och alla uppdateringar har stöd för 64 bitarsinstruktioner. Äldre appar som inte uppdaterats på ett tag genererar ett varningsmeddelande om att appen i fråga kan göra enheten långsam.

Skylten som kommer upp i betaversionen går ett steg längre och meddelar helt sonika att appen, om det fortfarande är en 32-bitarsvariant, inte är kompatibel med operativsystemet. Det här har initierat spekulationer om att Ios 11 blir helt i 64 bitar, utan något som helst stöd för 32-bitarsappar.

Nu har inte Ios 11 släppts eller visats upp i någon publik version ännu, men vissa småfunktioner som poppat upp i betaversioner tidigare har sedan introducerats i den årliga stora uppdateringen av systemet. Att Apple gör så här för att säkerställa en snabb och smidig drift av systemet känns förvisso sunt. Samtidigt är vi nog många som har någon gammal favoritapp som inte uppdaterats som vi trots det gärna vill kunna fortsätta att använda då och då.

Massradering
Vill du har kvar något gammalt spel eller någon app blir det alltså avstående från uppdatering som gäller. Kanske har du någon gammal Iphone eller Ipad som kan fungera som en slags retromaskin. Men då får du samtidigt se till att fixa det omgående, eftersom det ser ut som om Apple börjat radera gamla appar med bristande stöd och uppdateringar redan nu.

I oktober ökade enligt uppgift antalet raderade appar i App Store från ett snitt på ungefär 14 000 appar till hela 47 000 stycken per månad. Normalt handlar det om skadliga appar, varumärkesintrång eller annat mer “normalt”, men här ska det även ha gällt appar som inte uppdaterats på länge. Spekulationerna är nu igång om att Apple tänker göra samma sak fler gånger för att fasa ut 32 bitarsappar i allt större utsträckning.

Är det här rätt väg att gå för att hålla App Store fräscht och uppdaterat? Vilken app har du liggande på telefonen som rimligen åker på yxan i en sån här manöver? Kommentarsfältet är ditt (och om du har någon app du vill ska leva kvar är det nog läge att börja tjata på dess utvecklare ganska omgående).