Minut för minut

Apple lanserade Iphone 5

På onsdagen lanserade Apple sin Iphone 5. Bland nyheterna märks framför allt Retinaskärmen på 4-tum.
Ett nytt tillbehör som lanseras till Iphone 5 är ligthning-kabeln, som ersätter den gamla kabeln som använts för att synkronisera din Iphone mot datorn eller för att ladda den via en UBS-adapter. I information på Apple Store kan läsa att denna nya kabeln använder USB 2.0 för överföring av data.
Upplösningen på den nya kameran är 8 megapixlar (upplösning 3264x2448 pixlar).
Den nya Iphone har fått en ny design på sina hörlurar - samt att hörlursingången nu finns på underkanten av telefonen.
Framsida och baksida på Iphone 5.
Iphone 5 presenterades även i färgen vit under pressjippot i San Francisco.
Precis som förväntat har Iphone 5 en ny dockningskontakt. Apple visade även upp en adapter som gör det möjligt att använda dina gamla tillbehör till Iphone 5. På bilden ser vi även att hörlursingången flyttats till nederkanten av enheten.
Under lanseringen fick vi även se mer av Passbook där du kan hantera kuponger, kundkort och flygbiljetter.
Apple visade även upp sin nya kartapp. Streetview saknas, men det finns röststyrd navigering och 3D-kartor med vyer.

Iphone 5 är här, det är den tunna metalldesignen vi har sett på ryktesbilder med en baksida av metall, tunnare och lättare än föregångaren. Följ hur lanseringen gick till här, minut för minut.

Publicerad Uppdaterad

Lanseringen av nya Iphone 5:

Läs mer om nya Iphone 5 här

Läs mer om det uteblivna 4G-stödet i Iphone 5 och operatörernas kommentarer

S

 (Mobils systertidning Kamera & Bild)

å blir kameran i Iphone 5

Här nedan hittar du lanseringen minut för minut i efterhand, läs från botten för att få presentationen i rätt ordning.

Efter en musikakt avslutades presentationen och här på webben kan du snart läsa fördjupningar om allt som hänt idag. Du kan även läsa minut-för-minut-rapporteringen här nedan. Läs förslagsvis från slutet och bläddra dig uppåt så får du allt i rätt ordning.

20:26 Vår systertidning Kamera & Bild har skrivit bra om den ny kameran i IPhone 5. Läs det här.

20:05 Nu visas nya verisoenn av Itunes upp, en finputsad verison där mycket skalats bort och förenklats. Det hela demonstreras på en mac-dator, men även pc-verisonen får så klart samma uppdatering. Bland annat är upplägget enklare och det är en tydligare musikspelare. Söket är uppdaterat och det finns en liten minispelare på skärmen där man kan styra musiken medan man gör annat. Via Icloud kan man till exempel se en film på sin Iphone och fortsätta enkelt från samma tidpunkt på datorn. Även Appstore och Itunes store får så klart motsvarande uppdatering i iOS och Iphone samt på dator. Nya Itunes kommer ut sent i oktober. Även nya versioner av Ipod, till exempel 6,1 mm tunna Ipod Touch som ju kör iOS, men den nämnder vi bara så kortfattat här på mobil.se.

20:05 Nya verisonen av iOS 6 för den med en äldre Iphone, IPad kommer att släppas 19 september, om en vecka alltså, två dagar innan Iphone 5 släpps.

20:00 Priset för Iphone 5 är samma som för IPhone 4S när den kom och teleofnen kommer med 16, 32 eller 64 gb. säljstart 21 september i US, Kanada, Storbritanninen, Tyskalnd, Frankrike, Australien, Japan Hong Kong och Singapore. 28 sptember i Sverige. 

19:57 När nu presentationen närmar sig slutet kan man reflektera över vad telefonen inte fick. Den har 4G, inte för oss i Europa dock, men inte NFC eller trådlös laddning som en del konkurrenter har numera (Samsung, Nokia, Sony tex)

19:53 Designchefen Jony säger i en film att man har en så nära relation med sin IPhone att dom är väldigt försiktiga med förändringar. Därav den relativt lika designen mot föregångaren kanske. Genom att göra skärmen högre men inte bredare kna man fortfarande hålla den bekvämt i en hand säger han.

19:52 Den kommer i två färger. Den vita har grå aluminium på baksidan och den svarta har mörkare metall men båda alltså baksida i två olika färgtoner. Inga fler färger än så tycks det alltså.

19:50 Facebook är ju integrerat i iOS 6 så Scott kan prata in en statusuppdatering direkt i Siri, samt dela innehåll från bland annat kartor, bilder och Safari direkt till Facebook. Phil tilbaka på scen.

19:47 Vi kollar in e-posten som du nu kan flagga och Safari där det finns delade flikar och fullskärmsläge. Vi får även se Passbook där du kan hantera kuponger, kundkort och flygbiljetter. Siri kan numera mer om amerikansk fotboll och spanska La Liga för att nämna något och det visas, eller hörs från scen. En hel del av nyheterna i Siri i iOS 6 är specifika för den amerikanska marknaden. Och hon kan fortfarande inte tala svenska.

19:46 Här finns vår artikel från juni där vi visar nyheterna i iOS 6

19:42 Man visar nya Kart-appen eftersom Google Maps är utkastat och Apple lagt till sin egen kartapp. Här saknas Streetview, men det finns röstyrd navigering och 3D-kartor med vyer skapade av flygfoton från låg höjd. 

19:41 Nu börjar Scott visa hur iOS 6 ser ut i nya IPhone 5, uppgifter som du redan kunnat läsa en hel del om här på sajten eftersom den mjukvaran varit tillgänglig en tid för utvecklare.

19:38 Ny dockningskontakt, precis som det ryktats och den är 80 procent mindre. Phil pratar om hur mycket som man förut synkade via sladd som nu istället görs trådlöst. Det kommer även en adapter så man framöver kan använda gamla tillbehör.

19:35 Telefonen har tre mikrofoner. Det här används för brusreducering och röststyrning. Högtalarna ska också vara bättre samt under samtal ges bättre röståtergivning via så kallad Wideband audio som dock kräver stöd från operatörerna.

19:34 Som i HTC One X kan du ta stillbilder samtidigt som du filmar och filma gör du i 1080 p full HD alltså. Den främre kameran kan man nu i och med iOS 6 använda för Facetime även öve rmobilnätet och inte bara via wlan.

19:33 Resultatet i exemplet blir en panoramabild på 28 megapixel som kameran bakar ihop när du panorerar med telefonen från sida till sida över motivet. 

19:30 Kameran nu då, det är samma som i IPhone 4S och att enheten IPhone 5 är tunnare gör det hela till en utmaning. Det handlar alltså om 8 megapixel, men nu har man även en funktion för bättre prestanda i dåligt ljus. Vi får även en funktion för att enkelt ta panoramabilder.

19:29 Batteritiden är på 8 timmar för surfning via 3G, 40 timmar för musiklyssning och 225 timmars standby, något bättre än föregångaren Iphone 4S. 

19:25 Processorn är en ny typ. A6 heter den snabbare än tidigare alltså och mindre. Många av göromålen i teleofnen sägs nu gå ungefär dubbelt så snabbt. Starta en app, visa en bilaga, spara en bild.

19:24 Phil Chiller går snabbt igenom operatörer och länder där Iphone 5 kommer att stödja LTE. Dock inte för oss i Europa, där nämner Phils presentation bara hsdpa. 

19:21 Förutom gprs, edge, 3g, hspa, hspa+ och dc-hspa så har telefonen 4G, LTE med en topphastighet i Apples diagram på 100 Mbps

19:20 Skärmformatet gör att skärmen i sina proportioner är närmare filmformatet 16:9 - 1136 x 640 pixel

19:18 Alla Apples egna appar är anpassade till den nya skärmformatet medan andra appar visas med svarta kanter. Det ska dock inte krävas allt för mycket av apputvecklare för att anpassa sina appar och en del av apputvecklarna har fått en förhandstitt så att de redan nu hunnit anpassa sina appar. Cnn har till exempel lagt till text i det extra utrymmet.

19:16 Utmaningen säger Phil är att göra telefonen både bättre och tunnare och lättare. Skärmen är en Retina på 4 tum, samma bredd men högre. Där har man placerat en extra rad med appikoner.

19:15 Det ser ut att vara den telefon vi sett så många ryktesbilder på, lik Iphone 4 och 4S till formgivningen men med en metallbaksida, givetvis lättare och tunnare än någon tidigare Iphone. 7,6 mm tunn och 18 procent tunnare än föregångaren. Vikt 112 gram.

19:14 Här kommer den IPhone 5 stiger upp ur golvet på scen.

19:12 "Vi har några väldigt spännande nyheter om IPhone idag" och Phil Schiller tar på plats på scen

19:10 Av nyheterna om Appstore nämns att man passerat 700 000-appsgränsen och att 250 000 av dessa appar är speciellt skrivna anpassade för Ipad. Medelanvändare av Iphone och Ipad använder fler än 100 appar.

19:07 Tim betar av produktområdena i relativt snabb takt. Ipad har sålt i 17 miljoner exemplar under april till juni i år. Här har Apple mött allt hårdare konkurrens från plattor med Android. Apples marknadsandel på plattor är nu enligt Tim Cook 68 %, högre än för ett år sedan. Enligt Tim så står Ipad vidare för 91 % av allt webbsurfande från surfplattor så det tyder ju på att de används som just surftplattor.

19:05 Nästa sak att prata om är Mac-datorerna. För dig som undrar när vi får se en ny Iphone visas upp så brukar det dröja ungefär 40 minuter efter start eftersom Tim först går igenom statistik och annat skryt.

19:04 Tim berättar att Apple nu har 380 butiker i 12 länder, snart tillkommer ju även Sverige bland dessa länder. 

19:00 och nu prick klockan 19 svensk tid hälsar Tim Cook välkomna från scen. Som vanligt inleds presentationen med en del uppdateringar om Apples försäljning ocv framgångar senaste tiden. Den nyöppnade butik han börjar med att prata om är Apples butik i Barcelona. So så många andra av Apples butiker har den en glastrappa.

18:58 I lokalen i San Francisco där alla inbjudna samlats släcks nu ljuset ner och en röst berättar att presentationen inleds om ett par minuter.

Apples presentation äger rum på Yerba Buena Center for the Arts i San Francisco, en plats där Apple även arrangerat flera andra av sina presentationer.

Den här gången har relativt många rykten bubblat upp om den Iphone 5 vi alla räknar med ska lanseras nu ikväll. Ryktena handlar om en större skärm på 4 tum, en mindre dockningskontakt och stöd för uppkoppling via 4G för att nämna något.

Vi rapporterar under kvällen och denna nyhet uppdateras löpande.