https://www.mobil.se/nyheter/apple-sags-planera-prissankningar-via-subventioner-av-iphone-xr-i-japan
566234
Nyheter
Krisplan för viktiga marknaden

Apple sägs planera prissänkningar via subventioner av Iphone XR i Japan

Apple ska enligt ännu obekräftade uppgifter stå i begrepp att genomföra en prissänkning på Iphone XR i Japan. Detta genom att subventionera telefonerna för operatörerna, som hittills ska ha sålt mycket få enheter i landet.

Det finns förvisso inga officiella siffror kring försäljningen av Iphone XR, och med tanke på att Apple bestämt sig för att rätt och slätt sluta redovisa försäljningssiffror för Iphone så lär vi inte få några heller. Men det finns onekligen mängder av indicier som pekar på att det går trögt. Leverantörer vittnar om minskad orderingång och Apple har dessutom sänkt sin egen prognos för julförsäljningen. Nu kommer uppgifter från källor till Wall Street Journal om att Iphone XR går så dåligt i Japan att Apple står i begrepp att subventionera telefonen för operatörerna, så att priset ska kunna sänkas. En prissänkning i Japan ska kunna bli aktuell redan nästa vecka. 

Iphone 8 fortfarande populär

De japanska konsumenterna ska fortfarande vara väldigt förtjusta i förra årets Iphone 8, som dels är betydligt billigare än både XR, XS och XS Max, dels är nästan lika ny som Iphone X, som Apple inte längre tillverkar. Det cirkulerar dock rykten om att Apples leverantörer har återupptagit produktionen av Iphone X, möjligen för att sälja den på vissa marknader där det verkar finnas ett sug efter en lite billigare telefonmodell. Huruvida den saken stämmer är dock högst oklart. Beskedet om de subventionerade XR-telefonerna kommer bara veckan efter uppgifter om att Apple skurit ned på produktionen av samtliga sina nya Iphone-enheter.