Kan klassas som både relevant och som hårklyveri

Apple stäms – anklagas för lögner om skärmstorlek och pixelantal

Ett antal personer har lämnat in en grupptalan mot Apple, som man anser har ljugit när det handlar om både skärmstorleken och antalet pixlar på Iphone X.

Publicerad Uppdaterad

En Iphone X har en skärmstorlek på 5,8 tum och en upplösning på 2 436 x 1 125 pixlar. Eller? Den som köper en smartphone i den prisklass som Iphone X befinner sig i är helt säkert intresserad av sådana detaljer, och om uppgifterna nu inte skulle stämma så finns förstås risk för irritation bland konsumenterna. Den saken har Apple nu fått smaka på, då en grupptalan lämnats in där ett antal personer nu vill stämma Apple för att ha ljugit om både skärmstorlek och antal pixlar på telefonen. Huruvida det handlar om rent trams och hårklyveri, eller om det är relevanta poänger kan man säkerligen tvista om. 

Lär omfatta fler modeller

I den 55 sidor långa stämningsansökan slår man ned på att Apple i marknadsföringen av telefonen pratar om ”all screen”, något som personerna bakom stämningen anser är ett felaktigt uttryck i sammanhanget. Framför allt så invänder man mot att Apple inte har tagit hänsyn till telefonens rundade kanter samt sensorpanelen. Den faktiska storleken på Iphone X-skärmen är enligt dokumenten därmed 5,6875 tum snarare än 5,8 tum. Dessutom slår man ned på att Apple inte använder ”äkta pixlar” med röda, gröna och blåa subpixlar, utan istället bara har två subpixlar per pixel. Det är oklart vad personerna bakom stämningen är ute efter i form av kompensation. Apple har inte kommenterat saken. Får gruppen gehör för sina stämning, så kan vi sannolikt utgå från att problemen även lär omfatta årets Iphone-enheter. 

Källa