https://www.mobil.se/nyheter/apple-tar-patent-p-akustisk-fingeravtrycks-sensor-under-glas
563883
Nyheter
Möjligen något för Iphone 9

Apple tar patent på akustisk fingeravtrycks-sensor under glas

Apple har tagit patent på en ny metod för att läsa av fingeravtryck.
Iphone 8 påstås inte få någon fingeravtryckssensor inbyggd under glaset, men möjligen kan däremot Iphone 9 få det. Apple har nämligen tagit patent på en helt ny typ av teknologi på området.

Nej, Iphone 8 lär inte få någon fingeravtryckssensor under skärmglaset. De flesta förhandsrykten som cirkulerat på sistone handlar helt och hållet om en ansiktsidentifiering som autentiseringsmetod. Tekniken för att tillverka tillräckligt bra sensorer under glas finns inte heller i nuläget. De blir framför allt för långsamma, men renderar också alltför många felaktiga sensorer vid massproduktion. Med det inte sagt att konceptet är helt uträknat. Ett färskt Apple-patent skvallrar om att det hela eventuellt kan bli verklighet med Iphone 9. 

Bygger på akustiska vågor

Den nya teknologi som Apple tagit patent på bygger på akustik. Genom att skicka signaler mot fingret och mäta de returnerade vågorna så krävs ingen optisk tillgång till fingertoppen för att läsa av fingeravtrycket. Således kan man placera tekniken under skärmglaset. Det finns dock en hel del frågetecken och hinder kring att utveckla tekniken, något som Apple har en del lösningar på i beskrivningen till patentet. Det hela rör sig på en tekniskt sett mycket avancerad nivå, som kräver omfattande förkunskaper för att förstå.