Påstås vara runt tre år bort

Apple tycks vara på gång med att utveckla egna modemchipp

Apples bittra strid med chippjätten Qualcomm drev företaget i armarna på Intel när det gäller modemchipp. Men inom några år kan Apples mobila enheter vara rustade med egentillverkade modemchipp.

Publicerad Uppdaterad

Det finns förstås en rad goda anledningar för Apple att tillverka sina egna modemchipp. Dels ger det full kontroll över den rent affärsmässiga biten, dels skaffar man sig kontroll över kvaliteten på komponenterna, och dessutom kan man skräddarsy dem och optimera dem för sina produkter. Apple har sannolikt lärt sig en läxa i samband med bråket med chippjätten Qualcomm, som tidigare levererade modemchipp till Iphone. Sedan i år har man gått över helt till deras konkurrent Intel när det gäller modemchipp, men nu kommer alltså uppgifter om att Apple kan ha sina egna chipp under utveckling. Detta primärt i form av en färsk platsannons. 

Arbetet påstås vara igång

I platsannonsen som nu publicerats så söker Apple en systemarkitekt med kompetens på just området modemchipp. Det stärker onekligen trovärdigheten i de tidigare rykten som cirkulerat om att Apple har ett modemchipp under utveckling. Enligt källor till The Information så ska Apple dessutom redan vara igång med utvecklingsarbetet, men det kan dröja uppemot tre år innan de första Apple-produkterna med modemchippet dyker upp. Och möjligen kan chippet vara aktuellt för mer än bara telefoner och surfplattor.

Källa