Svällande batterier

Apple undersöker batteriproblem med Iphone 8

Efter ett antal rapporter om svällande batterier i Iphone 8 och 8 Plus har Apple inlett en undersökning för att se om man har ett fabrikationsproblem.

Publicerad Uppdaterad

Det förekommer på nätet sju rapporter om Iphone 8 och Iphone 8 Plus som har tappat glasbaksidan på grund av att dess batteri har börjat svälla. Rapporterna kommer från olika delar av världen och har lite olika mönster. I ett fall har ett batteri börjat svälla under laddning med originalladdaren, ett par har fått telefoner där batteriet böjt glasbaksidan redan i kartongen, och ytterligare ett par har tappat telefonen i golvet utan övriga skador varpå batteriet börjat svälla.

Apple har skickat ut ett meddelande där man skriver att man är medvetna om vad som hänt och undersöker orsakerna.

Mardrömmen för Apple vore förstås att man får ett problem på halsen liknande det Samsung hade med Note 7. I den telefonen hade batteriet fått för lite utrymme för den expansion som inträffar förr eller senare, vilket dessutom innebar att batteriet skadades lättare vid tryck, vilket orsakade de bränder som uppstod. Ännu har dock inga rapporter om Iphone 8 som fattat eld inkommit, och antalet rapporter är på en annan skala än det var för Note 7, där hundratals fall hade inträffat ett par veckor efter lanseringen.

Alla litiumjonbatterier i mobiltelefoner expanderar med tiden, och många av oss har nog hittat sin förrförra telefon som man sparat i byrålådan i reserv med uppsvälld baksida efter ett par år. Men att det händer nya telefoner är inte normalt. Samtidigt är enstaka fel nästan oundvikliga i telefoner som tillverkas i miljonupplagor, samtidigt som de får stor uppmärksamhet. Det återstår att se om Apple har ett verkligt problem på halsen som kräver återkallande av Iphone 8-modeller.

Källa