https://www.mobil.se/nyheter/apple-utreds-ven-i-usa-f-r-prestandas-nkningar
564720
Nyheter
Obekräftade uppgifter

”Apple utreds även i USA för prestandasänkningar”

Enligt affärspublikationen Bloomberg så ska Apple nu vara under utredning för prestandasänkningen av äldre Iphone-enheter även i USA. Detta efter att företeelsen hamnat under myndigheternas lupp i flera andra länder.

Om källorna till Bloomberg är korrekt informerade så ska det amerikanska justitiedepartementet och värdepappersmyndigheten SEC (Securities Exchange Commission) tillsammans ha dragit igång en utredning av Apples prestandasänkning av äldre Iphone-modeller. Att Apple medvetet sänkt prestandan på äldre enheter med slitna batterier – med det påstådda syftet att undvika omstarter – har säkerligen inte passerat någon obemärkt förbi vid det här laget. Apple är också redan under utredning i flera länder. Det är framför allt Apples brist på transparens kring det hela som väckt misstankar om att Apple genom prestandasänkningarna medvetet lockat kunder att köpa nya telefoner. Sedan dess har Apple bett om ursäkt, erbjudit billiga batteribyten samt implementerat funktioner i en färsk version av IOS, som gör det möjligt att stänga av prestandasänkningen. 

Tidigt stadium

Utredningen av Apple i USA ska fortfarande befinna sig på ett tidigt stadium och myndigheterna ska i princip bara ha hunnit begära in dokument från Apple och inte så mycket mer. Apples aktie föll med 1,4 procent under tisdagskvällen efter beskedet om utredningen. Apple har inte kommenterat saken och SEC har avböjt att säga något om uppgifterna. Det amerikanska justitiedepartementet har inte kunnat nås för en kommentar, skriver den amerikanska tv-kanalen CNBC. Det handlar således fortfarande om obekräftade uppgifter, som därför bör betraktas med en dos skepsis.

Ämnen