https://www.mobil.se/nyheter/apple-watch-f-r-riktiga-appar
559325
Nyheter
Watch OS 2 kommer snart

Apple Watch får riktiga appar

● BILDSPEL
När Apple släpper den andra versionen av operativsystemet Watch OS i höst får klockan möjlighet att köra appar, men även flera andra nyheter.

Det var de riktiga apparna som var den främsta nyheten i Watch OS 2 som systemet kommer att heta. Apple Watch säljs ju i vissa länder redan idag, men appar man laddar ner från Appstore till sin klocka är då beroende av att telefonen är i närheten för att fungera. Starta DN, Expressens eller Aftonbladets app när du är borta från telefonen så får du endast ett felmeddelande i klockan. Det är bara Apples egna appar som fungerar utan telefonen men det här ska det alltså bli ändring på med Watch OS 2.

Appar får göra mer
I Watch OS 2 ska utvecklare bland mycket annat få tillgång till klockans högtalare, mikrofon, till pulsmätaren och appar får även spela upp video i klockans skärm. En betaversion släpps nu så att utvecklare ska kunna bygga sina appar och vi fick redan under Apples presentation idag se exempel på en app från videotjänsten Vine med sexsekunders videoklipp som förmodligen är ungefär så långa klipp man orkar se i sin klocka. Bland demoapparna som redan fanns att visa syntes även en app från Volkswagen och en app för att chatta.

I dagens Apple Watch är klockan beroende av gps-position och uppkoppling från telefonen men med Watch OS 2 ska klockan kunna koppla upp sig direkt till öppna wlan för att kommunicera direkt mot nätet utan att gå via telefonen. 

Anpassade urtalvor
Apples egna förbättringar i systemet som alltså visas upp nu endast ett par veckor efter att klockan haft säljstart fokuserar på urtavlorna, kommunikation och på träning.


När det gäller urtavlorna ska de bli enklare att anpassa så att du till exempel kan använda en bild du själv tagit och göra till bakgrundsbild för urtavlan. Du ska dessutom kunna välja en av fem olika animerade bakgrunder som Apple skapat. De visar vyer från till exempel Londons Big Ben olika tider på dygnet och de vyerna ska anpassa sig efter vilken tid det är. På dagen ser du Big Ben i solljus och på natten ser du har lamporna belyser klockan.

I urtavlorna får du även fler möjligheter att anpassa informationen. Du kan snurra på klockans krona, knappen på sidan, för att se vad som händer senare under dagen och på det viset ”resa framåt i tiden”. Du ska även kunna anpassa visningen med information från tredjepartsappar. De kan alltså göra bitar av aktuell information tillgänglig direkt från startskärmen. Ett annat sätt att snabbt hitta information är via Siri som nu kan visa snabbvyerna ”så kallade överblickar” från olika appar utan att du behöver klicka dig fram dit.

Bättre kommunikation

Tittar vi på klockans kommunikationsmöjligheter så får den i Watch OS 2 möjligheten att även ringa samtal via Facetime Audio och du kan svara på inkommande e-post direkt i klockan, något som inte är möjligt idag. Du svarar antingen med hjälp av Siri och dikterar, eller svarar med ett av de färdiga svarsmeddelandena eller med en smilie.

Bättre för träning
På träningsfronten kan appar rapportera aktivitet till Apples Healtkit och göra att aktiviteter där läggs till i dina hälsomål. Appar kan som vi tidigare nämnt även få använda pulsmätaren i klockan och när du vill vila efter en lång dag och har klockan på laddning ska den numera även fungera som klockradio genom att visa tiden och fungera som alarm.

Stödjer även nyheterna i Ios 9
Givetvis stödjer även uppdateringen av Watch OS de nyheter vi fick se i Ios 9, som kollektivtrafik i kartappen för navigering och nyheterna i Apple Pay. Något datum för svensk lansering av klockan fick vi dock inte och Apple Pay kommer inom kort till Storbritannien men inte till Sverige ännu.

Ute i höst
Precis som Ios 9 släpps en beta av Watch OS 2 till utvecklare nu så att de ska kunna bygga och testa sina appar och sedan släpps systemet som en gratis uppdatering senare i höst. Apple Watch vet vi ännu inte mer om någon svensk lansering än att Apple sagt att den ska komma ”någon gång under 2015”. Den som vill kan dock köpa en klocka i utlandet eftersom klockan redan idag har stöd för svenska som språk.