Alla produkter i sammanfattning

Apples Iphonelansering - det här fick vi se

Apple lanserade Iphone X med kantlös design och ansiktsigenkänning istället för fingeravtryck. Vi fick även se nya Apple Watch series 3, en ny Apple TV med 4K och Iphone 8 och Iphone 8 Plus. Här kan du läsa om allt sammanfattat.

Publicerad Uppdaterad

Apples lansering gick av stapeln för första gången i Apples nybyggda huvudkontor Apple Parkpå The Steve Jobs Theater. Vi fick se Iphone X, IPhone 8, IPhone 8 Plus samt Apple TV och nya Apple Watch series tre med egen mobiluppkoppling.

Apple Watch series 3

Sedan lanseringen av Watch Series 2 ökade Apple Watch-användandet 50 procent jämfört med året innan. Enligt Apple är Apple Watch nu världens mest populära klocka och har gått om Rolex. 97 procent av användarna är enligt Apple nöjda med sin klocka.

Watch OS 4 utvecklar träningshjälpen för den som ska träna med sin Apple Watch och låter dig bland annat koppla klockan till bland annat gymmaskiner. Nu kommer du se din puls direkt i urtavlan om du vill det. Med hjälp av diagram kan du se hur pulsen varierar under dygnens timmar. Apple Watch kommer dessutom säga till om den upptäcker oväntad hög puls när du inte är fysiskt aktiv. Watch OS kommer ut 19 september.

Apple Watch series 3 har inbyggt mobilstöd, så du kan vara uppkopplad utan att ha med dig telefonen. Du kan alltså ta emot samtal å samma nummer som på din Iphone, navigera med kartor, chatta via tredjepartsappar som Wechat samt strömma musik direkt till klockan via Apple Music. Processorn är en ny med dubbla kärnor och till nyheterna hör även w2-chippet för wifi och bluetooth och Siri kan nu prata sina svar i klockan och gör därför att du inte behöver titta på skärmen för att se svaret.

I klockan har Apple integrerat antennerna i skärmen och e-sim för att spara utrymme, vilket gör att tjockleken på klockan är densamma som på föregångaren Apple Watch Series 2. Under presentationen fick vi se och höra hur de ringde ett samtal direkt från en klocka till en annan klocka. Klockan släpps i tre nya färger, silver, koppar och grått och sedan finns det ett stort antal olika armband, bland annat från modehuset Hermes och så finns även Nike-verisonen. Klockan kan man simma med. är Simsäker, gps, mobiluppkoppling, 70 procent snabbare processor, barometer och batteritid som uppges räcka en hel dag. Till Sverige kommer dock inte klockan med mobiluppkoppling utan den släpps bara i ett fåtal länder från start. Däremot släpper Apple även en variant av Series 3 i Sverige med alla nyheter, men utan mobiluppkopplingen. 15 september börjar förbokningen och försäljningen inleds 22 september. Priset är från 3695 kr och uppåt beroende på modell.

Apple TV

Nya verisonen av Apple får 4K-upplösning. Enheten heter helt enkelt Apple TV 4K och handlar om två nyheter. Den första är så klart 4K-upplösning och den andra är HDR (stöd för HDR10 och Dolby Vision) för bättre färgåtergivning. Apple har passat på att uppdatera sitt gränssnitt i Apple TV så att även det ska dra nytta av den nya tekniken med klarare färger.

Precis som tidigare är nya Apple TV 4K en box du ansluter till din tv-skärm. A10X är processorn i enheten, dubbelt så snabb som föregångaren och samma chipp som sitter i Apples senaste Ipad Pro. Samtidigt har Apple arbetat tillsamans med filmstudios för att erbjuda 4K HDR-material till samma pris som HD-titlar och har man redan köpt filmer ska de uppgraderas. Apples Apple TV-app är sedan tidigare släppt i USA, men släpps nu i Sverige som ett av sju länder innan året är slut. Släpps till försäljning den 22 september med förbokning från 15 september. Priset är 1995 kr för modellen med 32 GB lagring och 2195 för 64 GB-modellen.

Iphone 8 och IPhone 8 Plus

Apples mål med Iphone har, säger Tim Cook, varit att skapa upplevelser så att själva hårdvaran i praktiken blir sekundär och upplevelsen tar över. Ett gigantiskt steg säger Tim och telefonerna ser ut i stort sett som Iphone 7.

Därmeot är det glas på både fram- och baksidan. Silver, grå och i en ny guldröd färg. 4,7 tum respektive 5,5 tum stora är skärmar med Retina HD. Både Iphone 8 och Iphone 8 Plus har stöd för trådlösladdning med standarden Qi som är ledande idag. Det finns nya stereohögtalare med djupare bas. Den nya processorn heter Apple A11 BIonic. Systemchippet är med sex kärmor 64-bitar och ska vara 70 procent snabbare än A10-chippet i Iphone 7. Bildprocessorn ska bland annat ge snabbare autofokus. Kameran har helt ny sensor på 12 megapixel och tar in 80 procent mer ljus samt optisk bildstabilisering. I Iphone 8 Plus får så klart två nya sensorer, även de 12 megapixel. Porträttfunktionen som introducerades med IPhone 7 Plus ska ha förbättras så man akn ta bilder även i lite sämre ljus och den oskarpa effekten ska nu se lite mera naturligt ut.

Ny porträttfunktion och film
Med hjälp av ljuseffekter kan man applicera olika ljuseffekter vid porträttfotografering. Kameran skiljer på motivet och bakgrunden, analyser ansiktet och kan låta dig lysa upp ansiktet på oliak sätt virtuellt, något som visas i fotoögonblicket men även kan ändras i efterhand när bilden redan är tagen. Slowmotion kan man få i 1080p med 240 bilder per sekund, vilket är dubbel upplösning mot tidigare.

AR-fokus
Iphone 8 och Iphone 8 Plus är de första Iphone-modellerna som även använder kamerahårdvara och mjukvara för att skapa oliak AR-upplevelser. Kameran kalibreras för detta i fabriken vilket ska göra funktionen mera exakt och användbar. Bland användningsområden nämns spel där monstren kan se ut att röra sig i rummet där du är, men även utbildning så att du till exempel kan se stjärnbilder på himlen genom att bara peka kameran upp mot himlen och få förstärkt verklighet visad på himlen genom att se på skärmen.

Lagring är på 64 eller 256 GB på både Iphone 8 och Iphone 8 Plus. Förbokning från 15 september och försäljningsstart 22 september, även i Sverige. Priset är 7995 kr för modellen med 64 GB och och 9695 för 256 GB. Den större Iphone 8 Plus kostar 9095 för 64 GB och 10 795 för modellen med 256 GB.

Ios 11

Ios 11 släpps 19 september.

Iphone X

Den ska enligt Apple själva visa vägen för smartphones det kommande årtiondet. Iphone X uttalas Iphone 10 och har skärm över nästan hela framsidan med bara en litet utsnitt i toppen. Skärmen är en OLED-slärm på 5,8 tum med högre upplösning än tidigare Iphones 5,8 tum stor 2435 x 1125 pixel (458 pixel per tum). Den saknar hemknapp så för att väcka den knackar du på skärmen och sveper upp på skärmen för att komma till hemskärmen. Så fungerar det alltid så för att gå från en app till hemskärmen sveper du upp på skärmen från botten. Siri kan startas genom att hålla in sidoknappen.

Som väntat är fingeravtrycksläsaren borta och nu istället ersatt av ansiktsigenkänning med en kamera på framsidan som känner igen ditt ansikte. Utöver kameran finns en projektor som projicerar punkter på ditt ansikte och Iphone X läser av dessa och skapar en modell av ditt ansikte som sedan jämförs med den modell du registrerat sedan tidigare. Face ID ska fungera både i dagsljus och i mörker samt när du bär glasögon, hatt, skaffar skägg eller vad det nu kan vara. Du måste titta på telefonen och du får inte blunda.

Felmarginalen på Touch ID har varit 1 på 50 000 enligt Apple, medan motsvarande siffra för Face ID är 1 på 1 miljon. Tredjepartsappar som fungerar med Touch ID idag ska fungera från start med Face ID. Tekniken Face ID mäter i praktiken avstånden vilket gör att den kan använda den informationen även till annat. Det har Apple tagit fasta på och låter dig animera emojis i form av en film där dina ansiktsutryck visas på animera emojis eller animoji som Apple kallar dem.

Kamerorna i Iphone X och trådlös laddning

Även kamerorna i Iphone X har 12 megapixel och dubbla kameror på baksidan, men här finns optisk bildstabilisering på båda kamerorna. Liksom IPhone 8 har den systemchippet A11 Bionic med Apples egna grafikprocessor. Enligt Apple ska Iphone X ha två timmar bättre batteritid än Iphone 7 och liksom Iphone 8 har Iphone X stöd för trådlös laddning. Apple håller på att skapa en gemensam laddare kallad Airpower som är en matta där du kan lägga såväl Iphone, Apple Watch och Airpodsfodralet för att ladda alla på en gång. Men den laddaren kommer först nästa år.

Iphone X ska börja säljas den 3 november med förbokningar från 27 oktober. I Sverige stannar prislappen på 11 495 kronor för 64 GB-varianten och modellen med 256 GB kostar 13 195 kronor.