1
1
https://www.mobil.se/nyheter/apples-kartbilar-i-sverige-sa-fungerar-bildinsamlingen
570389
Nyheter
falskt
Uppgraderar Apple Maps

Apples kartbilar i Sverige – så fungerar bildinsamlingen

● BILDSPEL
[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/img_3166_0.jpeg?itok=POxRdr9S', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/img_3166_0.jpeg?itok=KwwAY9Js', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/img_3166_0.jpeg', w: 2000, h: 1500, title: ' ' },{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/img_3167.jpeg?itok=dZhWBIdS', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/img_3167.jpeg?itok=nuh1h4oU', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/img_3167.jpeg', w: 2000, h: 1500, title: ' ' },]
Apple förbättrar för närvarande sin karttjänst med egna mätbilar på plats i Sverige. Förutom att de nya kartorna ska bli mer detaljerade och visa gångvägar, byggnader och annat adderas även bilddata som gör att du får en bättre bild av din destination.

De senaste dagarna har vi på Mobil personligen sett Apples kartbil på flera olika platser i Stockholm. Det är dock inte första gången detta har hänt. Apple uppger själva att de under perioden april till juli i år åker runt med fordon i stora delar av Sverige. Större delen av Sverige är med i den officiella lista som Apple själva publicerat.

Bilen som åker runt och kartlägger sin omgivning adderar inte bara kartdata utan även bilder. Det var på utvecklarkonferensen WWDC i juni 2019 som Apple introducerade uppdateringen till Apple Maps, inklusive den då nya funktionen Look around, eller på svenska “Se dig omkring”. Den gör att du kan välja en plats på kartan och sedan steg för steg förflytta dig på vägen och få omgivningen att följa med. Det är alltså likt Google Maps motsvarighet Streetview.

USA var det första landet som fick funktionen och sedan dess har bland annat Japan, Kanada och Storbritannien adderats. Nu ser alltså Sverige ut att vara näst på tur. Bilarna samlar in bilder i alla riktningar med hjälp av kamerorna på taket och Apple lovar att till exempel ansikten och registreringsskyltar maskeras innan de dyker upp i karttjänsten, för att skydda integriteten för de som råkar komma med på bild. 

På Mobils Instagram kan du se bilen och hur funktionen “Se dig omkring” ser ut i San Francisco. https://www.instagram.com/p/CPLg_U9pptB/

Ämnen