1
1
https://www.mobil.se/nyheter/apples-systemkrets-m2-ar-pa-gang-och-sa-blir-apple-a15
570287
Nyheter
falskt
Snart är Apple M1 gammal

Apples systemkrets M2 är på gång och så blir Apple A15

Uppföljaren till Apples M1 har börjat massproduceras.

I slutet av förra året introducerade Apple sin systemkrets M1 som sedan dess har dykt i företagets nya Macbook, Imac och Ipad Pro. Nu rapporterar Nikkei Asia att uppföljaren, som i brist på officiellt namn kallas för M2, har börjat massproduceras. Precis som tidigare tillverkas den av taiwanesiska TSMC och bygger på 5 nanometer, eventuellt med den modernare tekniken som kallas N5P. Det är inte heller känt om den nya "M2"-kretsen är en helt nyutvecklad systemkrets eller om det handlar om en uppgraderad version av M1. Det har till exempel funnits spekulationer om en uppföljare till M1 kallad M1X med åtta Firestorm-kärnor i kombination med fyra Icestorm-kärnor, men om den påstådda M1X har något att göra med "M2" är inte känt.

Enligt Nikkei Asia kommer tillverkningsprocessen att ta tre månader, vilket i så fall skulle innebära att produktionen skulle vara klar någon gång i sommar och kan komma at dyka upp i produkter senare i år.

Vilka produkter som M2 kan hamna i är inte officiellt ännu, men det kan tänkas bli såväl datorer som Ipad. På mobilsidan väntar vi oss dock en A15, som ska efterträda den A14 Bionic som sitter i dagens Iphone. Apple brukar inte offentliggöra sina systemkretsar innan de tar plats i en färdig produkt och med A14 tog Apple steget till fem nanometers tillverkningsprocess. Även A15 tros bygga på samma tillvkningsteknik men vara vässad på andra vis. Genom att göra chippet större kan Apple få plats med mer kraft och såväl cpu-prestanda som grafikprestanda tros öka i samma takt som Apples kretsar gjort förhållande vis konstant de senaste åren. A15 tros också få Qualcomms uppdaterade 5G-modem med bättre batteriprestanda. 

Källa