Skola: Garageband i Ipad

Apptips: Rebirth – För syntnörden i oss alla

Publicerad Senast uppdaterad

Svenska Propellerhead är numera legendariska inom virtuell elektronisk musik. Deras största framgångsaga Reason är ett virtuellt studiorack fylld med trummaskiner, syntar, samplingar och möjligheter. Företaget har sedan dess start 1994 konstant utvecklats och numera används många av dess lösningar i professionella studios världen över. Rebirth som såg världens ljus 1997 lades officiellt ner 2005, det vill säga fram till att den återuppstod på Ipad och Iphone.

Namn: Rebirth

Tillverkare: Propellerhead

Funktion: Virtuellt studiorack med två syntar och två trummaskiner.

Pris: 109 kronor

Första gången man öppnar Rebirth blir många förmodligen livrädda. Det är en uppsjö av knappar, rattar, spakar och siffror som sköljer över en. Men det är faktiskt inte så farligt som det först kan verka.

I mitten av det virtuella racket sitter Rebirths själ. Den består av två stycken TB-303 syntar, en TR-808 och en TR-909 rytmmaskin. Till vänster om dem sitter knapparna där man väljer olika ljudmönster för var och en av dem och till höger sitter en mixerdel för varje inp>

Rebirth har två huvudlägen, den ena är ”pattern” och den andra är ”song”. I pattern-läge experimenterar man fram de olika komponenterna man vill använda i slutändan. Alla ändringar man gör på inställningar är permanenta, vrider man på en ratt så stannar den där permanent. Loop-funktionen är inte verksam eftersom alla patterns defakto är looopar. I song-läge sätter man samman olika patterns man har skapat. Har man även spelat in kontrolländringar utförs de automatiserat. 

Att gå in i detalj på varje ratt som Rebirth har att erbjuda skulle kräva åtskilligt fler rader än vad det finns plats för i den här artikeln. Men man behöver faktiskt inte gå ner på detaljnivå för att kunna ha roligt med programmet. Det viktigaste är att man förstår tänket bakom det.

Man kan säga att skapa musik i Rebirth är som att lägga ett ljudpussel. Tar man syntarna till exempel så är varje ”steg” en enskild del i en loop. Väljer man en ton i så kommer den att spelas om och om igen i steg ett. Vill man ha en ton till går man vidare till steg två och lägger till den där. Man kan också bestämma om den föregående tonen ska glida in i den nya eller om någon av tonerna ska vara accentuerad. När man är nöjd med en slinga väljer man ett nytt "pattern"-nummer och gör om samma procedur men med andra toner och inställningar. På så sätt kan man växla mellan hela slingor istället för bara enskilda smådelar.

Trummaskinerna bygger på samma princip. Här delar dock vissa instrument (trumdelar) på samma justeringsrattar och man får växla mellan dem med via en omkopplare. På den nedre trummaskinen kan man även bestämma accent på trumljuden genom att klicka en eller två gånger på knapparna.

Det enklaste sättet att komma igång med skapandet är att göra några grundslingor och trumloopar och sedan köra igång och improvisera i sångläge. Man kan alltid gå tillbaka och ändra delar av det man har spelat in och programmet ser till att bytena man gör hamnar i takt med allt annat. Vill man ha andra ljud kan man växla till en av ytterligare sex ljudmoduler. De ser lite annorlunda ut grafiskt men är alla uppbyggda på samma sätt. Det enda de egentligen gör är att ändra den övergripande ljudbilden.

Att göra musik i Rebirth på ett strukturerat och precisionsmässigt sätt kräver mycket övning. Men att komma igång och "jamma" med programmet går ganska snabbt och när man väl har nickat huvud åt ens första techno-dänga så är det svårt att inte leka vidare. Och inte man ens har förstått det själv så greppar man hur allt hänger ihop.