Väcker frågor

Är det här chipsetet i Galaxy S9?

Samsung har på bakvägar släppt information om sitt kommande toppchipset, och det väcker frågor kring hur mycket prestandalyft Galaxy S9 kommer att få.

Publicerad Uppdaterad

Samsung har skickat ut en pressrelease om vilka av deras produkter som vunnit pris på CES mässan 2018. Den mässan äger visserligen inte rum förrän om rätt exakt två månader, men just det är inte ett bevis för att pressmeddelandet kommer från framtiden, utan bara på hur CES jobbar. Vinnarprodukterna är också i stor utsträckning sådant som Samsung lanserat under hösten. Men det finns undantag, och det mest iögonfallande är chipsetet Exynos 9 9810, som Samsung kallar sitt senaste flaggskepps-chipset. Namnet betyder att det är det första i den nionde generationens Exynoschipset, och eftersom dessa brukar dyka upp först i Samsungs Galaxy S-telefoner ligger det nära till hands att detta är chipsetet som kommer att sitta i ännu eh lanserade Samsung Galaxy S9.

Vi får inte veta mycket om Exynos 9810, men det vi får veta är intressant. Samsung uppger att chipsetet tillverkas i andra generationens 10 nanometersprocess. De prestandalyft vi förknippar med nya toppmodeller är till stor del beroende av att ledningsbredden mätt i nanometer krymper varje år, men 10 nanometer, låt vara första generationens process, är vad dagens Snapdragon 835 är tillverkad i.

Förhandsuppgifterna talar om att nästa års Snapdragon 845 ska vara tillverkad i en 8 nanometersprocess från Samsung, som även den är mer av en trimning av företagets 10 nanometersprocess än nästa processgeneration i 7 nanometer. Samsungs 8 nanometersprocess är officiellt i drift, så varför har man inte valt att göra Exynos 9810 i denna?

En förklaring skulle kunna vara att Exynos 9810 är en mellanmodell, men det är svårt att se vilken telefon den skulle vara tänkt att sitta i, om inte Galaxy S9.

Vi såg i år tecken på att chiptillverkarna börjar få problem att leverera en ny processorgeneration i tid till vårens lanseringar varje år. Snapdragon 835 var försenad på grund av intrimningar av 10-nanometersprocessen, och de flesta tillverkare kunde inte göra mobiler med plattformen förrän i början av sommaren. Det är möjligt att nästa generations process tar ytterligare längre tid, och att vi inte får se telefoner med den förrän tidigast nästa höst. Det skulle i sin tur kunna betyda att även Snapdragon 845 tillverkas i 10 nanometer.

Upprepade förhandsrykten talar tvärt om att Samsung planerar att lansera Galaxy S9 tidigare nästa år, kanske så tidigt som i januari. Vi hörde i och för sig liknande rykten om S8, och de slog inte in, men det betyder inte att de inte kan stämma denna gång. I så fall är det troligt att Exynos 9810 är chipsetet i telefonen, och att Galaxy S9 i så fall kommer att erbjuda en rätt modest prestandaförbättring jämfört med Galaxy S8. Det nya chipsetet stärker ryktena att vi får se en tidig lansering av Galaxy S9.

Det lilla vi får veta av Samsung utöver 10 nanometersprocessen är att Exynos 9810 har tredje generationens Samsungutvecklade processorkärnor, uppgraderad grafikprocessor och gigabit LTE-modem. När vi närmar oss CES-mässan på riktigt lär vi få veta mer om chipsetet.

Källa