Lovar fina prestandaförbättringar

ARM:s nya processorer kan ge nästa års smartphonemodeller ett lyft

Brittiska ARM har nu offentliggjort nästa generation Cortexprocessorer samt en ny generation Mail-grafikprocessorer, det vill säga teknologi som med största sannolikhet dyker upp i nästan alla smartphones under nästa år.

Publicerad Uppdaterad

ARM ligger till stora delar bakom den mikroarkitektur som sitter i de flesta smartphones som släpps. Anledningen till att man sällan hör talas om ARM-processorer specifikt är att andra tillverkare licensierar teknologin och använder den i sina egna chippset. När ARM släpper nya processorer får vi således en god inblick i hur morgondagens smartphoneprestanda kommer att te sig. Och det är precis vad ARM nu har gjort, då man dels presenterat den nya processorn Cortex-A77 samt den nya grafikprocessorn Mali-G77. Cortex-A77 bygger på designen från förra årets Cortex-A76, men ska bjuda på en prestandaförbättring med hela 20 procent. Cortex-A77 lär dyka upp i flera flaggskeppstelefoner under 2020, sannolikt i en konfiguration om fyra exemplar per enhet och i kombination med fyra Cortex-A55-processorer som erbjuder lite mer resurssnål prestanda. 

På grafiksidan blir prestandahöjningen något mer signifikant, då Mali-G77 inte bygger på någon tidigare design utan är en helt nyutvecklad GPU. Prestandahöjningen för processorn ska ligga på 40 procent, och handlar det om artificiell intelligens så ska prestandan öka med upp till hela 60 procent. ARM har i samma veva även offentliggjort en ny skärmprocessor kallad Mali-D77, men den är inte avsedd för smartphones utan primärt för VR-headsets. 

Källa