https://www.mobil.se/nyheter/assistenten-som-du-inte-visste-att-du-beh-vde
561148
Nyheter
Build 2016

Assistenten som du inte visste att du behövde

Microsoft satsar på Cortana, Windows 10- och Xbox One-integration, men mobilerna är inget fokusområde. Dessutom lanserar företaget en utvecklarversion av Hololens.

På utvecklarkonferensen Build:s första dag riktades mycket fokus mot Cortana, Microsoft:s version av Apple:s Siri. Vi fick se en hel del nyheter även om Microsofts telefoner inte figurerade så mycket. I ett uttalande till The Verge sade Microsofts Windowschef Terry Myerson att företaget fortfarande bryr sig om telefonerna, men att fokus ligger på andra områden för tillfället.

Företagets vision för framtiden är en slags blandning mellan en personlig assistent och en automatiserad chatbot-värld, ungefär som en mer avancerad och automatiserad variant av Google Now. Som ett exempel frågade Marcus Ash, en medlem av Cortana:s utvecklingsteam, vilken leksaksaffär han hade besökt under förra årets Build, varpå Cortana använde sig av positioneringshistorik och annan tidigare användardata för att svara på frågan. Bra om man har dåligt minne, sämre om man är orolig för personlig integritet.   

För att visionen ska bli verklighet har Microsoft nu släppt Bot Framework, öppen källkod som ska bidra till att andra företag skapar egna chatbots som samarbetar med Cortana, så att du ska slippa göra det. Cortana ska heller inte begränsas till Windows. Planen är att även Ios- och Android-användare ska kunna ha samma tillgång till hen. Dock nämdes det ingenting om Apples datoroperativsystem OS X.  

Microsoft visade upp ett chatbot-exempel med Dominos Pizza. Cortana och Dominos Pizza-bot ordnade en pizzabeställning åt en låtsaskund. Kundens interaktion begränsades så mycket som möjligt till enkel ”fråga och svar”-dialog, dock fortfarande med ett mänskligt skyddsnät i bakgrunden ifall något skulle bli fel. Men trots det vakande ögat så är Microsofts vision tydlig, i framtiden ska pizza-beställningen skötas utan mänsklig inblandning, och den pizzan som levereras ska vara precis som du vill ha den. 

Tay var mindre lyckad
Förhoppningsvis kommer vissa av Microsoft:s chatbotbarnsjukdomar ha åtgärdats innan chat-botarna har tagit över helt. Förra veckan skapade Microsofts Twitter-chatbot ”Tay” mindre smickrande rubriker då den gick lös på Twitter med rasistiska uttalanden, beröm av Hitler och galna konspirationsteorier. Det var inte riktigt som Microsoft hade tänkt sig att Tay skulle bete sig. Den skulle vara en cool AI (artificiell intelligens) som ”kidsen” kunde snacka med, men den visade på ett tydligt problem. Så kallad artificiell intelligens utgår ifrån vad användaren lär den och vad den tror är relevant. Tay utsattes helt enkelt för ett ”practical joke”, eller helt enkelt utnyttjades, genom att folk matade hen med förolämpade saker för att se hur hon skulle reagera. Tay hade ingen aning om vad som var rasistiskt eller stötande, den apade bara efter och försökte passa in.  

   

Nu är Microsoft inte det enda företaget som experimenterar med avancerade chatbottar. Facebook, Amazon, Apple och Google är inne på precis samma tankebanor, men Microsoft är förvånansvärt öppna i sina tillvägagångsätt. Källkoden ligger ute på Github, istället för på Microsoft:s egna utvecklingsportal. Det återstår dock att se om tredjepartsutvecklarna hoppar på Microsofts ”bot”-tåg.

Universal Skype
Microsoft utvecklar en universal Skype-app som ska fungera över alla Windows 10-plattformar och ha samma funktionalitet och utseende oavsett om man använder en dator, surfplatta eller mobiltelefon. Dessutom håller det på att utvecklas en Skype-version till Hololens, Microsofts augmented reality-plattform (förhöjd verklighet). 

Även Cortana ska integreras i Skype, så att användare kan fråga om resvägar, beställa mat eller prata med andra bot-tjänster utan att behöva lämna Skype-appen. Skype med ”Ai-interaktion” har nu släppts som Beta och finns till Windows, Android och Ios.          

Andra nyheter som presenterades var en kommande uppdatering av Windows 10 som kallas ”Anniversary Update”. Den öppnar bland annat upp för användarverifiering via biometrisk identifiering, som fingeravtryck, även på appar och webbsidor. 

Windows Ink ska göra användandet av en penna mer effektivt och användarvänligt. Bland annat innehåller det en virtuell linjal som användaren kan flytta och rotera efter behov och hjälpmedel för att arrangera text och objekt. 

Windows Store
Microsofts programbutik Windows store kan hittills inte direkt sägas vara proppfull med tredjepartsinnehåll. Med ändringarna som annonserades på Build hoppas Microsoft åtgärda det problemet. Bland annat ska utvecklare enkelt kunna göra äldre Win32-program kompatibla så att de kan köras som Windows 10 appar. 

Företaget meddelade också att Windows Store och Xbox One:s programbutiker ska slås samman. Det betyder förhoppningsvis fler kompatibla appar i båda riktningarna. Och ja, Cortana kommer även till Xbox One.

Nedan kan du se hela Build-presentationen från Cnet:s sändning. 

Ämnen