Mer än bara ny systemversion

Asus Zenfone 5 och 5Z får Android 9 och bättre kamera i Sverige

Bild från Zenfone 5 med den nya mjukvaran.
Bild från Zenfone 5 med den gamla mjukvaran.

Nu börjar Asus rulla ut Android 9.0 Pie till sina toppmodeller, och samtidigt får användarna förbättringar på en lång rad områden.

Publicerad Uppdaterad

Enligt Asus ska uppdateringen ha gått ut till alla användare via nedladdning innan januaris slut. Uppdateringen innehåller dock långt mer än bara den senaste versionen av Android, och är en indikation på hur mycket energi Asus är beredda att lägga ner på att fortsätta att supporta sina befintliga kunder.

En del av uppdateringarna är förstås sådana som Asus förmodligen ändå tänkt göra till sin nästa produktserie (vågar vi gissa på Zenfone 6?). Till dessa hör funktioner från Android 9 som möjligheten att stänga av även visuella notifieringar i stör ej-läget, eller att telefonen kommer ihåg vilken ljusstyrka man brukar föredra på skärmen när man växlar till kameran eller fotoalbumet.

Till överkursen hör däremort de fortsatta trimningar av kameran som Asus gjort i denna och flera tidigare uppdateringar. Enligt Asus är kameramjukvaran en annan och bättre än när telefonerna först lanserades, och särskilt detaljåtergivningen i alla ljusförhållanden, samt bilder i sämre belysning lyfts fram som förbättrade. Asus skickar själva med ett exempel på hur en bild i sämre ljus ser ut med den ursprungliga programvaran, och med den senaste uppdateringen. Skillnaden mellan de olika bilderna är inte jättestor men framförallt när man tittar närmare på bilderna så märker man att den äldre mjukvaran visserligen ger en överlag ljusare bild men att detaljrikedomen och dynamiken är bättre i bilden som tagiots med den nya mjukvaran. 


Bild från Zenfone 5 med den gamla mjukvaran.


Bild från Zenfone 5 med den nya mjukvaran.

Hela listan över förbättringar i den senaste uppdateringen hittar ni här. Även om Asus inte hört till de snabbaste med att uppdatera till Android 9.0 Pie är man inte så sena att man behöver skämmas, och att man fortsätter att jobba med kameran är en trevlig bonus.

Asus Zenfone och Zenfone 5Z är i det närmaste identiska och skiljer sig främst på att Zenfone 5 har lite långsammare processorer och är billigare. Zenfone 5Z är å andra sidan inte heller särskilt dyr, utan är en av de mest prisvärda toppmodellerna på marknaden just nu.

Källa