USA kan komma att följa EU

Även USA kan införa laddstandard

Amerikanska senatorer vill införa samma typ av standard för laddning som EU har gjort med USB C.

Publicerad Uppdaterad

För några veckor sedan genomförde EU lagförslaget som gör att från 2024 är det enbart USB C som gäller för att ladda elektronik som mobiltelefoner och surfplattor. Nu kan eventuellt USA följa i samma spår och genomdriva en enda gemensam standard för laddning.

Det är senatorerna Bernie Sanders, Elizabeth Warren och Ed Markey som har framfört önskemålet i ett brev till USA:s handelsminister Gina Raimondo. Deras argument för en sådan standardisering är i stort sett densamma som EU har anammat - lättare för konsumenterna och minska mängden elskrot.

Senatorerna uppger att genomsnittskonsumenten äger tre mobilladdare, men att cirka 40 procent uppger att de inte har kunnat ladda sina enheter så laddningen har varit fel standard. De går till och med så långt så att de uttryckligen pekar ut Apples Lightning-kontakt som exempel på en kontakt som orsakar problem för konsumenterna.

En standardisering kan dock ligga många år in i framtiden då det för tillfället inte ens finns något lagförslag för ärendet.

Källa