1
1
https://www.mobil.se/nyheter/beslutet-fattat-eu-kraver-laddning-via-usb-c-fran-hosten-2024
572204
Nyheter
falskt
Slutet för Apples Lightning-kontakt

Beslutet fattat: EU kräver laddning via usb-c från hösten 2024

En typ av laddare för all mindre småelektronik som telefoner och surfplattor. Beslutet är framförallt riktart mot Apple eftersom de flesta andra redan använder usb-c.

Som förväntat klubbades idag den lag som gör att tillverkare som säljer elektronik i Europa tvingas använda usb-c som laddstandard. Lagen är tänkt att dels förenkla för konsumenter som då ska kunna använda samma laddare till alla sina prylar men är även tänkt att reducera mängden elektronikskrot och värna miljön. 

Lagen gäller allt från mobiltelefoner till läsplattor, hörlurar, högtalare och andra enheter som laddas via sladd. Enheter som laddas via trådlös laddning och inte använder sladd påverkas inte. Apple som idag använder sin egen Lightning-kontakt i Iphone sägs ha kommit långt redan nu med att gå över till usb-c. Redan idag använder Apple usb-c på till exempel Ipad Pro och Ipad Air.

EU uppger att köpare ska kunna få bättre information och välja om de vill köpa nya produkter med eller utan inkluderad laddare. I beslutet poängteras även att teknisk innovation ska premieras så att till exempel trådlös laddning ska vara kompatibel mellan olika typer av enheter.

Lagkravet träder i kraft hösten 2024, om drygt två år och efter ytterligare 40 månader, alltså kring årsskiftet 2027-2028 inkluderas även bärbara datorer. 

EU-parlamentets föredragande Alex Agius Saliba säger i ett uttalande att konsumenter länge varit frustrerande över bristen på en gemensam standard. “Nu kommer de att kunna använda en enda laddare för all sin bärbara elektronik. Vi är stolta över att bärbara datorer, e-läsare, hörlurar, tangentbord, datormöss och bärbara navigationsenheter också ingår förutom smartphones, surfplattor, digitalkameror, hörlurar och headset, handhållna videospelskonsoler och bärbara högtalare. Vi har också lagt till bestämmelser som bäddar för trådlös laddning som nästa utveckling inom laddningstekniken och för att främja förbättrad information och märkning för konsumenter”.