Legitimera dig med BankID

BankID lanserar digitalt ID-kort

Snart får du möjligheten att även legitimera dig med hjälp av BankID.

Publicerad Uppdaterad

Tjänsten BankID, är Sveriges vanligaste app för digital identifiering, meddelar att man är på gång att lansera funktionen att använda BankID som ett digitalt ID-kort.

När funktionaliteten har implementerats kan användaren identifiera sig som vanligt i BankID-appen, varvid det kommer att visas ett digitalt ID-kort på skärmen i två minuter som bland annat visar foto, namn, personnummer och ålder. Det visas också en rörlig QR-kod som kan läsas av med en skanner. Därmed kan företag identifiera en person både med hjälp av en skanner, där verifikation med BankID redan är implementerad, samt med hjälp av fotot. För att göra det svårare att falsklegitimera sig med en skärmdump kan den som ska identifiera trycka på skärmen varvid bilden blir suddig och det spelas upp ljud.

Att använda en digital ID-handling medför dessutom att ett ID-kort som inte längre är giltigt inte kan visas, vilket minskar risken för företag och butiker att de råkar godkänna användandet av en ID-handling som inte är giltig eller som är spärrat.

BankID säger inte när stödet för digitalt ID-kort kommer att implementeras, men för att aktivera det behövs antingen ett giltigt svenskt pass eller ett nationellt ID-kort. Körkort kommer inte att fungera. Det digitala ID-kortet kommer sedan att visa visar samma information och foto som den ID-handling det skapats med, och gäller lika länge.

Källa