Annons

Ska även indikera bakgrundsaktiviteter bättre

Bättre ansiktsigenkänning en av nyheterna i Android Q

Den tidiga förhandsversion av Android Q som läckt ut har gåtts igenom grundligt och ser ut att bjuda på flera intressanta nyheter.

Publicerad Uppdaterad

Google brukar släppa sin första publika förhandsversion av nästa Androidversion någon gång under våren, förra året var det i mars. Den versionen brukar vara väldigt grov i kanterna och ofullständig. Så det säger sig själv att en systemversion som dyker upp drygt två månader före den första offentliga grovskissen kommer att vara väldigt rudimentär. Så verkar vara fallet med den Android Q-version som läckts och analyserats på XDA Developers och 9to5Google, och det är inte ens säkert att alla de funktioner som antyds kommer med i den färdiga versionen. Med detta sagt har ändå systemversionen en hel del att berätta om vad Google arbetar med.

En av de främsta nyheterna kan bli förbättrad ansiktsigenkänning i systemet. Android har haft ansiktsupplåsning sedan version 4.0 av systemet, men det har varit en enkel version som är lätt att lura med ett fotografi, och ansiktsigenkänning eller iris-skanning har varit en av de främsta funktionerna som de större tillverkarna valt att lägga till själva i mobilen. Koden för Android Q diskuterar olika hårdvara för ansiksigenkänning, så förhoppningsvis kommer framtida Androidmobiler alla ha säker ansiktsigenkänning.

Avslöjar bakgrundsaktivitet

En annan funktion verkar vara att systemet tydligt kommer att indikera när bakgrundsinformation som position eller mikrofonen används. Detta hjälper användaren att ha koll på batteriförbrukningen och förhindrar appar från att dig ovetandes spionera på dig. Ios har sedan tidigare en sådan funktion där bakgrundsaktiviteten indikeras bland annat genom att klockan får en färgad ram.

En annan funktion som flera tillverkare lagt till men som kan bli standard är skärminspelning. Det innebär att du inte bara kan ta skärmdumpar utan även filma av skärmen medan du använder telefonen. Under tiden skärminspelningen pågår kommer du att ha knappar för att kontrollera inspelningen på skärmen.

Vi har tidigare skrivit om att Android Q ser ut att få ett mörkt skärmläge, men det har vi hört med så många tidigare Androidversioner varpå Google plockat bort funktionen i sista stund att vi väntar tills vi ser det innan vi ropar hurra.

Källa