För funktionshindrade

Bättre röststyrning för Android

Google experimenterar med en app som ska göra Androids huvudfunktioner enklare att kontrollera med bara rösten.

Publicerad Uppdaterad

Enligt Google drabbas nästan 20 procent av USA:s befolkning att någon form av funktionshinder under deras livstid. Med det i åtanke håller Google nu på att betatesta Voice Access, en app som låter användaren styra Android via röstkommandon. Appen gör det bland annat möjligt att öppna appar, skrolla på webbsidor och interagera med objekt på skärmen med röstkommandon. 

Voice Access numrerar även Androids menyval och funktioner så att användaren enklare kan styra operativsystemet, exempelvis starta en app genom att säga dess automatiskt tilldelade siffra. 

Den senaste betaversionen av Chromebooks ”text till tal”-mjukvara ChromeVox inkluderar flera nya funktioner, som förenklade snabbkommandon för tangentbordet och konverteringsstöd för Braille. Dessutom implementerar företaget möjligheten till röstbaserad redigering i Google Docs. 

En ny funktion för kommande Android N inkluderar möjligheten att låta användare kontrollera förstoring, teckensnittsstorlek och skärmstorlek. Alternativen kommer fram automatiskt när en användare aktiverar en ny Android-enhet för första gången.   

För apputvecklare finns numera också Accesssibility Scanner, ett nytt verktyg som hjälper utvecklare att testa sina appar och få förslag på hur de kan förbättra tillgängligheten för funktionshindrade. 

Klicka på bilden nedanför för att se en animation av Google:s nya röststyrningsfunktioner. 

Källa