Släpper Honor 10 på egen hand

Bekräftat: Honor och Huawei separeras

Sedan årsskiftet har Huawei inte sålt några Honor-telefoner. Anledningen är att Honor, till skillnad från tidigare, fått en mer självständig roll.

Publicerad Uppdaterad

Det är på en presentation av den nya telefonen Honor 10 som Mobil träffar Hua Zhong som är marknadschef för Västeuropa på Honor. 

Jag har fått uppgifter om att Honor separerats från Huawei?
– Ja, sedan årsskiftet är Honor mer separerat än tidigare, bekräftar Hua Zhong.

Honor ägs av Huawei Group men drivs separat, som ett bolag helt fristående från Huawei och ska konkurrera med såväl Huawei som andra mobilvarumärken.

Vad innebär uppdelningen för kunderna? Den som redan köpt en Honor-telefon och behöver service, till exempel?
– Kunderna kommer inte drabbas på något sätt. Honor och Huawei kommer fortfarande ha gemensam service och support så där förändras inget, säger han.

När Honor nu släpper Honor 10 i Sverige så gör man det alltså helt på egen hand. De senaste åren har Huawei hanterat både Honor och Huawei och tagit in framförallt flaggskeppsmodeller som senaste Huawei P20 och Huawei Mate 10 Pro tillsammans med Honor. Nu drivs istället Honor separat och ansvarig på den nordiska marknaden är Kim Jin.

Marknadschefen Hua Zhong förklarar att Honor framförallt vill rikta sig till unga och till de som är unga i sinnet. Huawei inriktar sig mer på flaggskeppsmodeller säger han, medan Honor ska erbjuda en unik upplevelse till ett överkomligt pris.

I Sverige släpper Honor sin Honor 10 idag med en prislapp på 4690 kronor. Telefonen finns i alla tillgängliga fyra färger, svart, grå och de tonade som skiftar i flera nyanser men kallas Phantom Blue och Phantom Green. Bland särskilt intressanta funktioner finns fingeravtrycksläsaren som sitter bakom glaset på framsidan och därför ska fungera även med våta fingrar. Honor 10 har även sensorpanel i toppen på skärmen och AI-funktioner i kameran, eftersom den använder samma Kirin 970-chipp som Mate 10 Pro och Huawei P20 Pro och därför har en dedikerad processor för artificiell intelligens.