Återkomsten

Bekräftat: Nokia börjar göra mobiler igen

Nokia har själva bekräftat att de gör en återkomst till mobilmarknaden under 2016.

Publicerad Uppdaterad

UPPDATERAD: Den 13 juli 2015 släppte Nokia ett pressmeddelande där man återigen bekräftade uppgifterna som togs upp här.

Sedan mobildelen av Nokia såldes till Microsoft har det spekulerats i en återkomst till samma marknad av den forne finske mobiljätten. Enligt säljavtalet med Microsoft får dock Nokia inte börja med detta förrän tidigast under 2016, något de båda parterna nu ska ha kommit överens om i lite mer konkreta termer.

- Vi kommer att leta efter passande partners, meddelar Nokiabossen Rajeev Suri. Medan Microsoft tillverkar telefoner skulle vi bara designa dem och göra vårt varumärke tillgängligt för licensiering.

Nokia har tidigare dementerat att de är på väg tillbaka till mobilmarknaden, men nu verkar vinden ha vänt ytterligare. Just varianten med licensiering låter väldigt mycket som Nokia N1, surfplattan med Nokias logga och launcher men med all form av tillverkning under licens via Foxconn.

Det låter alltså inte som ett steg tillbaka mot företagets glansdagar inom området, men för de som ropat efter en Nokiamobil med Android (som inte försöker se ut som en Windowsmobil) bör det här ses som goda nyheter.