Kontanter är på väg bort

Betal-appar ersätter kontanter allt mer

Appar är på väg att knuffa bort kontanter som betalmedel.

Publicerad Uppdaterad

Användandet av kontanter har sjunkit medan användandet av digitala betalformer i form av olika appar fortsätter att stiga. Samtidigt har förtroendet för kontakter sjunkit med elva procentenheter de senaste åren medan förtroendet för betal-appar under samma period har stigit med 43 procentenheter. Det visar den tionde upplagan av undersökningen Sverige Betalar där 1000 personer i Sverige mellan 16 och 74 år har medverkat.

Undersökningen visar även att 86 procent använder kontaktlösa kort när de betalar i fysiska butiker och att 79 procent föredrar digitala kvitton istället för papperskvitton. 74 procent tycker dessutom att det är viktigt att det finns flera olika betalmetoder att välja mellan.

Undersökningen pekar på att den här utvecklingen kommer att fortsätta, och på frågan om Sverige kommer att vara kontaktlöst inom 20 år svarar 53 procent ja, medan 7 procent anser att vi redan är ett kontantlöst samhälle.

I ett pressmeddelande säger Lukas O Berg, VD på Insight Intelligence, att ”Det är tydligt hur betal-apparna har tagit kontanternas plats på betalmarknaden. Teknikutvecklingen har bidragit till en ökning av både mobila betalningar och kontaktlösa kortbetalningar.”

Undersökningen Sverige Betalar är gjord av Insight Intelligence tillsammans med Adyen, Svensk Handel, PostNord Strålfors och Carpay.

Källa