Som Seqr – fast inte

Betalning flyttar in i Ica:s app

Har du ett Ica-kort, en Iphone eller Android-mobil och handlar i Solna kan du from idag betala maten med Ica-appen.

Publicerad Uppdaterad

Om 2013 var året då en rad aktörer försökte etablera mobila betalningsplattformar med appar som skulle fungera överallt, så har 2014 kännetecknats av att mobila betalningar flyttat in i mobilappar med framgång. Två bra exempel på det är Espresso House, vinnare av Guldmobilen 2014 i kategorin Årets marknadsföring, samt bilreseappen Uber. Nu hackar dagligvarukedjan Ica på trenden och lanserar betalning inuti sin app, Ica Handla. 
– Mobilen och Ica handla är navet i det digitala kundarvet. Vi försökte bygga mobila betalningar som en totalupplevelse för kunden.

Det säger Kalle Fahlin, tf marknadsdirektör för Ica Sverige när vi träffar honom på Ica Stormarknad i Solna, den första butik där nya betalningsfunktionen rullas ut.
– Vi kommer att testa funktionen på Ica Stormarknad i Solna till februari och lansera brett från och med andra kvartalet 2015, i dialog med handlare, säger han.

Så fungerar det
Funktionen finns på de plattformar där Ica Handla-appen finns, det vill säga Ios och Android. Du ska ha laddat ner appen – vilket redan idag cirka en miljon svenskar har gjort – och även ha ett ICA-kort.
– Lösningen är endast byggd för Ica-kortet, säger Fahlin.

Kunder med Ica-kort och Icas app kan nu betala genom att skanna en QR-kod.

På frågan om begränsningen kan vara ett sätt att få fler att använda Ica-kortet blir svaret nej. Vår gissning är att, om fler känner sig manade att betala med Ica-appen så kan det ändå ha en positiv effekt på Ica-kortsanvändningen. Idag använder cirka 700 000 svenskar sitt Ica-kort för att betala. Sammanlagt har omkring 3,6 miljoner ett sådant kundkort hos Ica.

Koppla ihop inköpslista, skanning och betalning
Själva betalningsförfarandet påminner en del om Seamless Seqr-app i och med att det är QR-kodsbaserat. Första gången du betalar med appen registrerar du ditt kort och bekräftar med kortets pin-kod. När du vill betala skannar du en QR-kod vid kassan och klickar på bekräfta för att godkänna beloppet.

Mervärdet med lösningen visar sig dock när man väljer att skanna varor med mobilen. Där samspelar inköpslistan, skanning och betalning. För att använda dessa funktioner krävs dock att man är självskanningskund.