https://www.mobil.se/nyheter/bildspel-vi-testar-nyheterna-i-ios8
556520
Nyheter
Beta 1 i praktiken

Bildspel: Vi testar nyheterna i Ios8

● BILDSPEL Med ett dubbelklick på hemknappen får du fram dina favoriter och kan snabbt kontakta någon av dem.
Efter gårdagens presentation finns nu Ios8 tillgängligt för utvecklare. Vi har testat systemet och dess nyheter i praktiken.

Det vi testat nu är alltså den betaversion som släppts och det är tydligt att alla funktioner inte är klara ännu. Det är så klart väntat, särskilt eftersom många funktioner bygger på att apputvecklarna som först igår fick tillgång till systemet ska anpassa sina appar efter det.

Genvängen till favoritkontakter är ny och kommer upp när du dubbelklickar på hemknappen. Utöver aktiva program dyker där bilder på de personer du senast kontaktat upp och du kan kontakta dem med ett klick.

Kamera och fotoalbum
En hel del av de nya funktionerna hittar vi i kamera- och fotofunktionerna. Det finns nya funktioner i kameran som gör att du kan spela in timelapse-filmer vilket innebär att kameran tar bilder med några sekunders intervall och sedan kan spela upp längre skeenden i ett snabbare tempo. När du ska ta en bild finns också möjlighet att lägga in en fördröjning på tre eller tio sekunder så att du kan ställa upp telefonen och själv hinna komma med på bild. De bilder du tagit finns det nu även flera funktioner för att redigera i telefonen.

En del av de nya funktionerna för bilder bygger på att du ska kunna spara alla dina bilder och filmer i Icloud utan att radera något. Det gör att du behöver en kompetent sökfunktion. I Ios8 kan vi hitta bilder i fotoalbumet baserat på att de är tagna i närheten, baserat på när de är tagna eller till exempel vilket album vi sorterat in bilden i fråga i. 

E-post-funktioner
I e-postappen i telefonen finns flera nya funktioner. Du kan flagga meddelanden och markera som olästa genom att svepa och när ett mejl kommer från någon du inte har i din adressbok kan e-postappen hitta de kontaktuppgifter de anger i meddelandet och ge dig möjligheten att lägga till som en ny kontakt.

Notiscenter
Notiscentret är omgjort och de tre vyerna ”Idag, Alla, Missade” är ersatta med Idag och Notiser. Under ”Idag” ska widgets från appar kunna ta plats och i Notiser hamnar händelser från olika appar. Du kan även agera på notiser direkt utan att byta app. Genom att svepa ner när ett sms visas kan du svara på meddelandet utan att gå ur appen du för tillfället använder.

Appar gör mer
Appar som är anpassade till Ios8 har fler möjligheter än tidigare, och hit räknas möjligheten för appar att tillföra funktioner till systemet i sig och till andra appar. Bildgalleriet skulle till exempel kunna dela bilder direkt till Dropbox och Dropbox skulle kunna anropa Photoshop för bildredigering. På samma sätt skulle du kunna dela en sida från Safari direkt till din blogg i Wordpress, men allt detta bygger på att appar först anpassas och eftersom betaversionen kom igår är inte det här något man kan testa ännu.

Meddelanden
I meddelandeappen kan man numera namnge gruppkonversationer, skicka filmer, ljudmeddelanden och foton som raderas efter en tid och därmed inte tar upp onödig plats utan bara fyller den funktion det är tänkt i det ögonblick de skickades.

Ämnen