Inte säker nog

Blackberry sågar Blackphone

Blackphone får kritik av Blackberry.

Säkerhetstelefonen Blackphone kritiseras av Blackberry, som förstås framhäver sig själva som säkrare.

Publicerad Uppdaterad

Blackberry må ha stora problem med röda siffror i bokslutet och en försäljning på väg mot botten, men när det gäller säkerhet vill man inte bli slagna på fingrarna av konkurrenterna. Tidigare i år kritiserade Blackberry Android-plattformen och Samsungs affärs- och säkerhetslösning Knox, och nu är det säkerhetstelefonen Blackphone (som alltså inte tillverkas av Blackberry) som får sig en känga i ett inlägg på Blackberrys officiella blogg.

Blackphone är en telefon tillverkad av Silent Circle och är bland annat utrustad med funktioner för kryptering av samtal och meddelanden. Telefonen använder sig av det specialanpassade Android-baserade operativsystemet PrivatOS.

Blackberry, vars säkerhetstänk riktar in sig inte minst på företagskunder bland annat genom BlackBerry Enterprise Service 10, menar att Blackphone på sin höjd må funka för konsumenter som är oroliga efter Edvard Snowdens avlyssningsavslöjanden, men att enheten är långt ifrån säker nog för användare som vill skydda affärskritisk data.

För företag är säkerhet som inte räcker längre än till själva enheten inte tillräckligt, skriver Blackberry-strategen Joe McGarvey i blogginlägget och menar att det bland annat finns frågetecken kring hur Blackphone-telefonen loggar och arkiverar affärskommunikation. Givetvis framhåller Blackberry förstås också sina egna säkerhetslösningar som bättre.

Källa