Återlämnad Iphone inte nog för Apple

Borttappad Iphone-prototyp blir polisfall

Apple drar nu in den kaliforniska polisen i fallet där nästa Iphone-modell avslöjats av den amerikanska webbsajten Gizmodo. Det uppger amerikanska Cnet. Apple anser att brott begicks när en tipsare sålde en upphittad Iphone-prototyp till Gizmodo, och nu hamnar både tipsaren och webbsajtens ansvariga i polisutredning.

Publicerad Uppdaterad

Apple har i och för sig fått den prototyp av en kommande Iphone som det hela handlar om. Prototypen upphittades på en bar i Redwood City söder om San Francisco, där en Apple-anställd hade råkat glömma den. Telefonen var maskerad med ett skal som föreställde den nuvarande Iphonemodellen Iphone 3GS.

Den som hittade Iphone-prototypen tyckte sig ha gjort ett kap och sålde den helt enkelt till amerikanska prylsajten Gizmodo för 5000 dollar, om man får tro vad Gizmodo själva uppger. När Apple skickat ett officiellt brev där man begärt tillbaka sin Iphone-prototyp skickade Gizmodo den till Apple.

Men där tar alltså inte historien slut. Apple har nu begärt hjälp av IT-polisen i Santa Clara (där Apples högkvarter ligger). Enligt kalifornisk lag så kan man anses ha gjort sig skyldig till stöld om man använder ett upphittat föremål som om det vore ens eget.

I det här fallet är det ju givetvis egentligen Gizmodos publicering av bilder och video på Iphone-prototypen som Apple vill komma åt, men publiceringen är ju i sig inte olaglig. Ändå kan alltså Gizmodo, eller förlaget Gawker Medias ansvariga, nu dras in i polisutredningen.

Apple har tidigare stämt bloggare för publiceringar om kommande produkter. I en rättsprocess mot bloggare 2006 hävdade man att bloggare inte borde ha samma yttrandefrihetsrättsliga skydd för sina publiceringar som reportrar på vanliga tidningar. Frågan är nu hur mycket juridisk kraft Apple nu kommer lägga mot Gizmodos publicering. Apple är sedan länge känt för att lägga extremt stor vikt vid att kunna styra hur och när information om deras produkter kommer ut.

Källa