Mobil och miljö

Bra Miljöval lanserar miljömärkning av mobilabonnemang

Miljöpåverkan av mobiltelefoner är ett allt vanligare diskussionsämne och nu finns det möjlighet för mobiloperatörer att miljömärka sina abonnemang.

Publicerad Uppdaterad

En ny miljömärkning för mobilabonnemang ska hjälpa konsumenter att välja mer miljövänliga val vad gäller sitt mobiltelefonanvändandet. Både tillverkning och användning av mobiltelefoner kräver tyvärr en del material som inte är speciellt snällt mot miljön, vare sig vid brytningen eller när det är uttjänt. 

Bra miljöval har därför skapat en kravlista som ska uppfyllas av de som vill att deras mobilabonnemang ska kunna få deras märkning. Dessa krav inkluderar bland annat hur energin som används för att driva mobiloperatörernas nät är framställd. För att ett mobilabonnemang ska kunna miljömärkas krävs att elen som används av operatören är miljömärkt. Att surfa med eller prata i sin mobiltelefon gör att det går åt en del energi och en forskningsrapport från Chalmers visar att det kan gå åt lika mycket energi för att driva en mobiltelefon som för att driva ett kylskåp. 

Andra krav som ställs av Bra miljöval är att operatören ska ge användaren incitament att använda sin telefon längre. Till exempel ska det vara lätt att reparera telefonen, operatören ska också ge möjlighet att leasa eller köpa en begagnad mobiltelefon. Användaren ska även få tips på hur man kan göra sitt mobilanvändande mer miljövänligt men också information om hur deras val av abonnemang påverkar miljön. 

Det första abonnemanget som får Bra miljöval är ETC Mobil. ETC använder Telias nät som drivs av 100% förnybar el.