800 MHz-bandet ska täcka glesbygden

Bredbands-auktion påbörjad av PTS

Idag har PTS inlett auktionen av det lediga frekvensutrymmet i 800 MHz-bandet som ska kunna användas för mobilt bredband. Om allt går som PTS planerat ska någon auktionsdeltagare ta på sig ansvaret för att ordna trådlöst bredband till hushåll som saknar andra möjligheter idag.

Publicerad Uppdaterad

Själva auktionsförfarandet är omgärdat med stark sekretess och det enda som Post- och telestyrelsen (PTS) kommer att avslöja under tiden auktionen pågår är hur många budrundor som genomförts varje dag samt det högsta budet i varje runda.

PTS beräknar att auktionen kommer att pågå i allt från 2 upp till 10 arbetsdagar, eventuellt längre.

Vilka aktörer som deltar i budgivningen hålls hemligt från myndighetens sidan, men sedan tidigare har Net1 och Tele2 skickat ut pressreleaser om att man haft för avsikt att delta, i Tele2:s fall genom Net4Mobilty, det nätbolag som man äger gemensamt med Telenor. Även Tre och Telia finns bland de som nu deltar i budgivningen.

Det är totalt sex tillstånd som ska auktioneras ut, ett av dessa tillstånd innehåller delvis generösare villkor men är samtidigt villkorat med krav på att hushåll och arbetsplatser som idag saknar möjligheter till uppkoppling på minst 1 megabit per sekund ska täckas in.